So na ranu Prijedorčanima: Negiranje bijelih traka u Skupštini grada kao ismijavanje žrtava

Upravo to se danas dogodilo u Prijedoru kada je šef Kluba odbornika SNSD-a Dragoslav Kabić tražio na sjednici Skupštine grada da se sankcionišu organizatori obilježavanja Dana bijelih traka u Prijedoru, jer tvrdi kako je sve to bošnjačka propaganda te da Bošnjaci i Hrvati nikada u Prijedoru nisu morali nositi bijele trake.

“Osim izjave da Bošnjaci u Prijedoru 1992. nisu nosili bijele trake, izjavili su da su bijele trake postojale, ali da su ih nosili pripadnici Vojske RS da bi se razlikovali, navodno, od nekih drugih formacija. To je grubo izvrtanje istine i uvreda za žrtve”, kazao je za Klix.ba Mirsad Duratović, preživjela žrtva iz Prijedora i odbornik u Skupštini grada.

Da su bijele trake nosili Bošnjaci u Prijedoru tokom 1992. godine potvrdile su i presude Haškog tribunala, ali to očito nije dovoljno odbornicima SNSD-a.

“Teško je naći prave rieči da se sve ovo objasni. Neshvatljiva je tolika pakost i bezobrazluk pojedinaca da se to ne može opisati. Do dana bijelih traka oko 800 civila Kozarca je bilo ubijeno, a bijele trake su generalno Bošnjake Prijedora koštale više od tri hiljade ubijenih. I uprkos svim činjenicama i danas se sve to negira”, kazao nam je Duratović.

Mirsad Duratović (Foto: Klix.ba)

Mirsad Duratović (Foto: Klix.ba)

S obzirom na neke ranije izjave zvaničnika SNSD-a o bijelim trakama i zločinima u Prijedoru, jasno je da se radi o predizbornim trikovima i okupljanju biračkog tijela na najgrublji način – negiranjem zločina.

“Jasno je da SNSD na ovaj način želi pridobiti i najekstremnije i najviše desno krilo srpskog biračkog tijela. Ipak, želim naglasiti da je taj isti SNSD prošle godine prihvatio moju inicijativu i Skupština je odgodila sjednicu koja je trebala biti održana 31. maja, na dan obilježavanja bijelih traka. Šta se desilo u prethodnih godinu dana pa SNSD sada grubo negira bijele trake koje je prošle godine priznao i prihvatio”, smatra Duratović.

Nakon prošlogodišnjeg odgađanja sjednice javila se nada da Prijedor otvara novu stranicu. Međutim, ove godine je već druga priča.

“Ovo pokazuje dvoličnost politike koja vlada. Jedan drugi saziv Skupštine u Prijedoru je još 2012. godine razmatrao pitanje djelovanja organizacija koje se bave civilnim žrtvama rata i generalno žrtvama te su usvojili set zaključaka da se tim organizacijama zabrani finansiranje, da se organizatori okupljanja krivično odgovaraju i slično. Sve domaće i međunarodne institucije koje se bave ljudskim pravima prešle su preko toga. Sada čekamo reakcije međunarodne zajednice nakon današnjih poteza u Skupštini”, naglašava Duratović.

Podsjetimo da još nikada nije odobrena izgradnja spomenika za 102 ubijene djece u Prijedoru, jer gradske vlasti ne žele dati dozvolu za takvo nešto. Predstavnici roditelja ubijene djece nedavno su pregovarali s gradskim vlastima, ali bez konkretnih pomaka, jer se žrtvama ponovo nudi izgradnja zajedničkog spomenika za sve žrtve i to van grada.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se