Šokantno: Jezerom se šire smrtonosne bakterije, direktorica Izetbegović ne poduzima ništa!

Nalaz Sanitarne inspekcije Kantona Sarajevo sačinjen prije nekoliko dana o katastrofalnom stanju na Pedijatrijskoj klinici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a u kojem je direktorica Sebija Izetbegović upozorena na mogućnost širenja bolničkih infekcija u porodilištu na Jezeru, izazvao je strah i paniku među bh. građanima.

Uprkos naredbi da se klinika hitno dezinficira, sve prostorije deteljno očiste kako bi se spriječile štetne posljedice, direktorica Izetbegović, kako nam je jučer potvrđeno, još ništa nije uradila kako bi zaštitila živote gdje se rađaju i liječe najmlađi pacijenti!

Upozorenja ljekara 

No, ovo upozorenje, koje je očito bitno roditeljima i javnosti, samo je vrh ledenog brijega. Naime, prije više od godinu dana u sarajevskoj bolnici potvrđeno je prisustvo smrtonosne bakterije na klinici u Sarajevu, kojom se zarazilo dvoje djece. Nakon što su bebe upućene na liječenje u Austriji u Linzu, jer su imale teške srčane anomalije, odmah im je po pregledu utvrđeno prisustvo opasne bakterije koja je prenesena iz Sarajeva! Austrijski doktori su rutinskim testom utvrdili da je jedna od beba, koja je bila stara samo sedam dana, sa sobom iz sarajevske bolnice donijela izuzetno opasnu „Acinetobacter“, sloj mikroorganizama koji može uzrokovati gnojne infekcije bilo kojeg organskog sistema.

U međuvremenu, bakterija se proširila i po austrijskoj bolnici, nekoliko beba moralo je biti hitno smješteno u karantin, a preduzete su opsežne mjere da bi se prostor sterlizovao.  Brza i detaljna primjenu svih mjera kontrole bolničkih infekcija, kao što su pranje ruku, nošenje zaštitne odjeće, izolacija bolesnika, savjesno održavanje respiratora i druge opreme te prostora, i tada je izostala!

Zbog bakterije „pokupljene“ n aJezeru, odmah po rođenju životnu bitku izgubio je i sin Alzadina Puška iz Sarajeva. On je rođena 12. septembra 2016. godine, a umro za manje od mjesec. Tri dani nakon Alzadininog sina Ismaila, umrla je i Merjem Hadrović iz Kaknja, koja je na Pedijatriji bila smještena u inkubator do ovog dječaka.

– Svojim očima sam vijdjela da čistačice krpom kojom su brisale pod brišu i inkubatore, koji se uopće ne čiste svaki dan – kazala je prije dva mjeseca za „Avaz“ Alzadina, koja je prva upozoravala na infekcije, a koja sumnja da je uzrok smrti njene bebe upravo bakterija.

Loša higijena

Da je stanje alarmantno vidi se po izjavama pacijentkinja koje su s bebama ležale u ovoj bolnici govore da je problem sa bolničkom infekcijom na porodilištu u Sarajevu ozbiljan!

– Na klinici “hara” Klebsiella pneumonia i ko zna šta još. Dezinfekciona sredstva se uopšte ne koriste za čišćenje soba, hodnika, toaleta… Prostorije se čiste jednom sedmično i to bez upotrebe dezinfekcionih sredstava – tvrdi jedna od zabrinutih građanki koja se javila jučer našoj redakciji.

I dalje šute o smrti beba

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) ni tri mjeseca nakon smrti četvero djece koji su u januaru umrli u roku samo nekoliko dana, još uvijek nije objavio podatatke o uzrocima koji su doveli do ovih tragičnih ishoda.
Njihova smrt koja je zabilježena u svega nekoliko dana do sada ostala je pod velom tajni. No, u međuvremenu, tačnije 26.februara  pojavila se informacija da je na Jezeru, pedijatrijskoj klinici KCUS-a umrla još jedna beba, i to odmah nakon rođena. Ovu vijest su nam potvrdili prijatelji bliski roditeljima. Okolnosti koje su dovele do smrti još jedne bebe, kao i u ranijim slučajevima nisu zavnično poznate, jer iz KCUS-a, iako smo poslali upit, nismo nikada dobili nikakav odgovor.

Strah od Sebije 

– Svi uplaćujemo novac u Zavod zdravstvenog osiguranja da bismo imali i lijekove i funkcionalne domove zdravlja i bolnice. Ne uplaćujemo u štedne fondove. Niko nije ni ovlašten u ovoj državi da “štedi” naš novac namijenjen za lijekove i liječenje na način na koji se to radi u Kliničkom centru. Da li je strah od Sebije toliki da niko ne smije progovoriti.?! Ili će se čekati da neko iz porodice “moćnika” strada, pa da se učini nešto – priča jedan od pacijenata.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se