Specijalci upali u kuću i uhapsili odbjeglog zatvorenika i njegovu pomagačicu

Za A. A. (28) iz Maglaja, Općinski sud u Zavidovićima je raspisao centralnu potragu zbog nevraćanja u zatvorsku ustanovu.

Pripadnici Policijske stanice Žepče su poduzimali intenzivne mjere i radnje na rasvjetljavanju krivičnih djela (razbojništva, teške krađe i krivična djela u vezi zloupotrebe opojnih droga), koja su počinjena u proteklom periodu na području općine Žepče. Operativnim radom na terenu došlo se do određenih saznanja i podataka da se u vezu sa izvršenim krivičnim djelima mogu dovesti dva lica sa područja Maglaja, saopšteno je iz MUP-a ZDK.

– Za licem A. A. (28), iz Maglaja, Općinski sud u Zavidovićima je raspisao centralnu potragu zbog nevraćanja u zatvorsku ustanovu, odnosno zloupotrebe vanzavodskog dopusta. U skladu sa raspisanom potragom, intenzivno se tragalo za navedenim licem, te su paralelno sa tim poduzimane i aktivnosti na rasvjetljavanju krivičnih djela za koja se sumnjičilo navedeno lice, kao i lice H. A., iz Maglaja, navodi se u saopćenju.

Jedno od tih djela je i krivično djelo teška krađe, izvršene dana 18.11.2020. godine, u ranim jutarnjim satima, u Žepču, kada je otuđeno putničko motorno vozilo “Ford Focus”, registarskih oznaka J45-A-265.

Blokirali područje

Dana 29.11.2020. godine, oko 22,00 sati, policijska patrola Policijske stanice Žepče je uočila putničko motorno vozilo “Audi”, kojim je upravljao lice A,A., koje se oglušilo na naredbe policije i dalo u bijeg, a tokom policijske potjere navedeno lice je u mjestu Čusto Brdo izašlo iz spornog vozila i udaljilo se u nepoznatom pravcu. Uviđajnim radnjama, kao i pretresom vozila izvršenim na osnovu naredbe Općinskog suda u Žepču, pronađeni su određeni predmeti koji najvjerovatnije potiču iz krivičnih djela.

Navedeno lice se takođe sumnjičilo da je dana 04.12.2020. godine, u 21,30 sati, u mjestu Donja Golubinja, izvršilo razbojništvo, uz prijetnju pištoljem, nad radnikom BP “HIFA PETROL”, kada je otuđen određen iznos novca.

Prikupljajući operativna saznanja na terenu, došlo se do informacije da su se dva nepoznata lica nastanila u jednoj kući, u mjestu Donja Golubinja, te da postoji mogućnost da se radi o licima koja se potražuju i koja se mogu dovesti u vezu sa naprijed navedenim krivičnim djelima.

Odmah su formirani policijski timovi, koji su dolaskom na spornu lokaciju blokirali područje, te izvršenim obilaskom uočili kretanje u kući, koja je bila zaključana. O svemu je upoznat i vlasnik kuće, a budući da su se lica u objektu oglušila na više puta jasno izdate naredbe policijskih službenika da mirno napuste objekat, angažovan je tim Specijalne policijske jedinice, koji je izvršio upad u objekat i dva lica stavio pod kontrolu.

– Izvršenim provjerama povrđeno je da se radi o licu A.A., za kojim se intenzivno tragalo i sa kojim se u objektu nalazila M.Dž. (24) iz Maglaja. Oba lica su lišena slobode i privedena u službene prostorije Policijske stanice Žepče, gdje je nad istim zavedena kriminalistička obrada, saopćeno je iz MUP-a ZDK.

Postupajući u skladu sa naredbom Kantonalnog suda u Zenici, policijski timovi su izvršili pretres kuće koju je koristilo lice A.A., kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzeti predmeti (odjevni predmeti i mobilni telefon), koji će biti predmet daljnjih provjera i postupanja policijskih službenika na dokumentovanju navedenih krivičnih djela.

Nakon izvršene kriminalističke obrade, lice A.A. je predato na nadležnost službenicima Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica a protiv M.Dž. će Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona biti dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila krivično djelo “Pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela“ iz člana 346. Krivičnog zakon Federacije BiH.

Pomoć građana

– Ovom prilikom se posebno zahvaljujemo građanima, koji su pružili značajnu pomoć policijskim službenicima i time doprinjeli uspješnom rasvjetljavanju izvršenih krivičnih djela, kao i lociranju i lišenju slobode lica za kojim je policija intenzivno tragala. Zahvaljujući kvalitetnim informacijama građana, istog dana, u mjestu Begov Han, pronađeno je putničko motorno vozilo koje je otuđeno na području Žepča, saopćeno je iz MUP-a ZDK.