Spektakularni snimci iz svemira: Na Jupiterovim polovima bjesne oluje veličine zemlje, naučnici zbunjeni

IZVORavaz.ba

Jupiter je, zapravo, vrlo kompleksan i turbulentan svijet na čijim polovima bjesne oluje veličine Zemlje, piše portal 100posto.

Te oluje su zbijene i međusobno se sudaraju, a kreću se tako da neke od njih prodiru do same jezgre plinovitog planeta.

– Nevjerojatno. Teško da bi iko pogodio da je ovo Jupiter – kaže Scott Bolton sa Southwest Research Institute, jedan od naučnika koji učestvuje u misiji Juno.

Snimci, koji su stigli s Juna, NASA smatra velikim korakom naprijed u upoznavanju Jupitera. Pokazuju da Jupiterovi polovi izgledaju sasvim drugačije, nego njegova ekvatorijalna regija, prepoznatljiva po prugama i ‘velikoj tački’.

– Zbunjuje nas kako su se te oluje uspjele formirati, koliko je stabilna njihova konfiguracija i zašto Jupiterov južni pol ne izgleda kao njegov sjeverni pol. Pitamo se je li to dinamičan sistem pa sada gledamo samo jednu fazu procesa koji će prestati i nestati, ili je to stabilna konfiguracija u kojoj oluje kruže jedna oko druge – rekao je Bolton.

Iznenađujući su i rezultati mjerenja termalnog mikrovalnog zračenja u Jupiterovoj atmosferi. Slike poznatih Jupiterovih pojaseva i zona naučnicima sad djeluju još tajanstvenije jer su ustanovili da se nalaze na vrlo različitim visinama, a niko nema ni približno objašnjenje te pojave.

Već smo znali da Jupiter ima najsnažniju gravitaciju u Sunčevom sistemu, no Juno otkriva da je još snažnija nego se mislilo, više nego deset puta snažnija nego bilo gdje na Zemlji.

I Jupiter ima polarnu svjetlost i još je spektakularnija nego na Zemlji, što pokazuje NASA-in video.

https://youtu.be/BWOSGI1WrNA

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se