31.7 C
Bihać
Subota, 24 Jula, 2021

Sporazum o saradnji s ciljem uspostavljanja općinskih referalnih mehanizama potpisan za općine Bosanski Petrovac i Ključ

U Ključu su jučer potpisani sporazumi o saradnji s ciljem uspostavljanje općinskog referalnog mehanizma u svrhu pružanja multisektorske podrške djeci u srednjem i visokom riziku od društveno neprihvatljivih ponašanja i s ciljem zaštite djece od nasilja, zlostavljanja i zenamarivanja za općine Bosanski Petrovac i Ključ.

Sa direktorima bosanskopetrovačkih i ključkih osnovnih škola sporazume su potpisali direktori općinskih centara za socijalni rad, Senad Husetić iz Bosanskog Petrovca i Maida Đođić iz Ključa. Sporazume za obje općine potpisala je i načelnica Centra za mentalno zdravlje Ključ, Elma Hadžić.

Kako je navedeno tokom potpisivanja, ovaj Sporazum je izuzetno bitan dokument za realizaciju Programa sekundarne prevencije fokusiranog na identifikaciju i zaštitu djece od faktora rizika u osnovnim školama. S njim se, istaknuto je, ne nameću nove obaveze potpisnicima, već se olakšava saradnja i utiče na produktivnu organizaciju i redovnu komunikaciju između škola i navedenih centara, a sve s ciljem pružanja adekvatne pomoći djetetu.

Od avgusta 2020.godine kada je otpočela realizacija Programa sekundarne prevencije realizovani su treninzi i obuke za nastavnike i predstavnike stručnih službi svih osnovnih škola s područja USK, predstavnike centara za socijalni rad i centara za mentalno zdravlje, doneseni su podzakonski akti, održani sastanci za uspostavu općinskog referalnog mehanizma.

Nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji u svim općinama i gradovima USK Genesis project nastavit će realizaciju treninga za pedagoge, a u cilju osnaživanja njihovih kompetencija, kako bi samostalno mogli realizirati Program sekundarne prevencije.
U pripremi je i praktični priručnik za nastavnike i ostale.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se