Sporno devet Abdićevih savjetnika, budžetskim novcem finansiran kafe-bar

IZVORavaz

Dodatni razlog za negativno mišljenje je i davanje 250.000 KM transfera Udruženju za zaštitu nezaposlenih dioničara “Agrokomerca” za obavljanje redovne djelatnosti te 410.132 KM Javnom preduzeću “Komunalije” za uvođenje novih djelatnosti.

– Načelnik je od novembra 2016. imenovao devet savjetnika, koliko je i sistematizirano. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji za radna mjesta savjetnika nisu utvrđeni uvjeti u pogledu vrste visoke školske spreme, radnog iskustva i druga pitanja, što nije u skladu s uredbom Unsko-sanskog kantona – dio je izvještaja revizora.

Za plaće i naknade za ovih devet savjetnika od novembra 2016., kad je Abdić preuzeo dužnost načelnika općine, pa do kraja prošle godine, isplaćeno je skoro 400.000 KM.

Ured za reviziju institucija u FBiH upozorio je i da je Općina prekoračila budžet za 471.504 KM, a ovo se odnosi na sudske presude iz prošle i ranijih godina, koje rebalansom budžeta nisu planirane u dovoljnom iznosu.

U okviru transfera za Javno preduzeće “Komunalije” dato je i 69.819 KM za robe, usluge i radove za uređenje kafe-bara.

– Posebno naglašavamo da je neprimjereno da se iz budžetskih sredstava finansira i kafe-bar – opaska je iz revizorskog izvještaja.

Inače, prethodna kontrola ove općine bila je za 2008. godinu.

Neopravdani ugovori o djelu

U prošloj godini zaključeno je 17 ugovora o djelu i na njih je potrošeno skoro 37.300 KM, od čega dio neopravdano. Načelnik Abdić angažirao je po ugovoru o djelu ličnog pratioca i vozača, mada posao vozača i ličnog pratioca uopće nije sistematiziran.

– Najznačajniji izdatak po osnovu ugovora o djelu odnosi se na naknade ličnom pratiocu i vozaču načelnika, njegove troškove na službenim putovanjima (17.192 KM) te za usluge prevodioca (11.087 KM). Naknade vozača i prevodioca iznosile su 1.848 KM. Ugovorima za usluge prijevoda nisu jasno definirani poslovi koji se trebaju izvršiti – navode revizori.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se