“Spržena zemlja”: Početak ofanzive Vojske Republike Srpske 1995

U ofanzivi na bihaćki okrug učestvovale su snage bosanskih Srba, Srba iz Republike Hrvatske i paravojne formacije Fikreta Abdića. Udružene srpske snage su munjevito napredovale prema Cazinu tako da je postojala opasnost presjecanja enklave na dva dijela. Svi ratni potencijali, ljudstvo i tehnika Petog korpusa Armije RBiH bili su angažovani na odbrani.

Jedinice 5. Korpusa pružile su otpor mnogo snažnijem protivniku, a ofanziva je u potpunosti zaustavljena u cazinskom mjestu Krivaja, kada je od 40 tenkova sa kojima su napadale srpske i Abdićeve snage, uništeno sedam, dok je jedan tenk zaplijenjen.

Godišnjica slamanja velike ofanzive obilježena je i ove godine prigodnim skupovima, obraćanjima zvaničnika, te tradicionalnim pješačkim pohodom od Bugara, preko Tržačkih Raštela, pa sve do Krivaje.

Na skupu u Krivaji obratio se bivši general Armije RBiH i ratni komadant Petog korpusa Armije RBiH Atif Dudaković, koji je kazao da je ova operacija koja je nosila simboličan naziv “Spržena zemlja” jedna od presudnih bitaka za konačan pad ovog kraja.

“Tih dana 5. korpus imao je najveće gubitke od svog formiranja. Tada je život izgubilo 68 boraca, dok ih je preko 200 ranjeno. No, neprijatelj je zaustavljen i od tog trenutka stanje na terenu se preokrenulo u našu korist”, kazao je Dudaković.

Među 68 boraca koji su u toj bici izgubili živote bio je i Nijaz Begić, načelnik Štaba 517. oslobodilačke brigade, u čiju čast se već nekoliko godina održava i Marš mira pod nazivom “Stazama Nijaza Begića”.

U vrijeme slamanja ove ofanzive, započela je i operacija “Oluja” na području susjedne Republike Hrvatske, te je nakon toga došlo i do deblokade Unsko-Sanskog kantona i konačnog mira na ovim prostorima.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se