33.5 C
Bihać
Ponedjeljak, 21 Juna, 2021

Srbija do kraja aprila dobija svoj serološki test

IZVORavaz.ba

Srbija će do kraja aprila dobiti svoj serološki test na prisustvo antitijela na koronavirus na bazi antigena proizvedenih u zemlji, pišu “Večernje novosti”.

Krajem godine bi, navodi list, u okviru projekta “Kaspsido”, koji finansira Fond za nauku Srbije, trebalo da se pojavi i prototip antigenskog testa.

Osjetljiviji od postojećih
Taj antigenski test će se daljim istraživanjima učiniti mnogo osjetljivijim od postojećih, tako da će moći da detektuje koronavirus u ranoj fazi bolesti.

Na ovim važnim projektima, koje finanasiraju Fond za nauku Srbije i UNDP, trenutno rade profesori i asistenti na Hemijskom fakultetu u Beogradu, u saradnji sa kolegama sa Poljoprivrednog fakulteta i Instituta za primjenu nuklearne energije (INEP) Beograd.

Rukovodilac projekta profesor Tanja Ćirković sa Katedre za biohemiju Hemijskog fakulteta rekla je da se registracija srpskog testa sa domaćim komponentama očekuje krajem aprila.

N protein
Prema njenim riječima, test za antitijela već proizvodi INEP, ali sa proteinima iz inostranstva.

– Te iste proteine sada ćemo proizvoditi kod nas i neće morati da se kupuju. Kada ovladamo tehnologijom za proizvodnju proteina moći ćemo lako da se prilagodimo i promjenama koje nastaju kod mutacija – navela je Ćirković.

Ona očekuje da će srpski test biti manje podložan greškama, usljed pojave mutacija, jer će se praviti N protein, koji je najmanje podložan tim mutacijama.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se