Srbija na putu evropskih integracija

Srbija je pregovore sa Evropskom unijom počela u januaru 2014. godine i do sada je otvoreno osam od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja.

-Ovo je solidna dinamika koja pokazuje da napredujemo na putu evropskih integracija, smatram da je pravi izazov zatvarati poglavlja,izjavila je Jadranka Joksimović, ministarka za evropske integracije Srbije.Joksimović je kazala da Srbija ima spremnu pregovaračku poziciju za još neka poglavlja,ali da njihovo otvaranje zavisi i od političke volje i okolnosti u samoj Uniji.

-Radi se o početku dugog puta,a  suština čitavog procesa je u našoj unutrašnjoj promjeni, a ne u pregovaračkoj dinamici i sastancima predstavnika Srbije i Evropske unije u Briselu jer se prilagođavamo standardima koji su najbolji mogući u ovom trenutku, izjavila je Maja Bobić, generalna sekretarka Evropskog pokreta Srbije.Bobić je ocijenila da Srbija više napreduje administrativno i tehnički ukazujući na nedovoljan suštinski progres koji bi bio vidljiv kao promjena u društvu, ekonomiji i politici.

Pregovori sa Evropskom unijom podrazumijevaju reforme u svim kategorijama društva,a sav posao je na institucijama, stručnjacima, kao i građanima.Bobić ukazuje na pad podrške građana pristupanju Srbije Evropskoj uniji,ali i na činjenicu da je konstantan visok trend njihove podrške reformama.

Prema posljednjim anketama pridruženje Srbije Evropskoj uniji podržava 47 posto građana.Ukoliko bi sutra bioodržan referendum sa pitanjem „Da li podržavate  učlanjenje Srbije u Evropsku uniju“ potvrdno bi odgovorilo 47 posto građana, protiv bi glasalo njih 29 posto, 15 posto ne bi glasalo uopšte, dok 9 posto građana ne zna šta bi odgovorilo na ovo pitanje.Ovo su rezultati istraživanja javnog mnjenja „Evropska orijentacija građana Srbije“ koje je krajem decembra 2016. godine sprovela Kancelarija za evropske integracije Srbije.U anketi je učestvovalo 1.054 ispitanika  starijih od 18 godina,a rađena je prema standardu Eurobarometra.Od ukupnog broja ispitanika, 64 posto smatra da bi reforme neophodne za ulazak zemlje u Evropsku uniju trebalo sprovoditi i mimo tog procesa zbog stvaranja bolje uređene Srbije, posebno u oblasti zdravstva, pravosuđa, poljoprivrede i zaštite potrošača.

Poređenja radi, prethodno istraživanje iz decembra 2015. godine pokazalo je da bi za članstvo Srbije u EU na referendumu  glasalo 56 posto građana,a protiv bi bilo 26 posto.

-Proširenje koje je bilo posmatrano kao jedna od najvažnijih politika kako bi se ujedinio kontinent i ostvarili preduslovi za progres više se ne nalazi na vrhu evropske agende, kaže Bobić i dodaje da to djelimično nije opravdano jer ostaje jedna praznina na evropskoj mapi  koju Evropska unija i države članice moraju imati u vidu.

Pored ovih okolnosti treba uzeti u obzir i politička dešavanja i trendove, porast nacionalizma i populizma, izlazak jedne članice iz Evropske unije te aktuelnu administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa.

Direktor Instituta za evropske studije Dr. Miša Ćurković  ukazuje na faktore u Evropskoj uniji koji imaju uticaja na tok procesa evropske integracije.

-U nizu zemalja evroskeptične političke partije izbijaju na prvo mjesto po svojoj popularnosti i to jeste jedan od značajnih problema sa kojima se Evropska unija susreće, tokom ove godine se održavaju parlamentarni i predsjednički izbori u više zemalja koji bi, također, trebali da preispitaju koliko će i kod njih ovo pitanje biti bitno, naglasio je Ćurković.

Srbija je do sada otvorila sljedeća pregovaračka poglavlja: kultura i obrazovanje (Poglavlje 26), preduzetništvo i industrijska politika (Poglavlje 20). Finansijska kontrola (Poglavlje 32) i Poglavlje 35 – o ostalim pitanjima koja se u slučaju Srbije odnose na normalizaciju njenih odnosa s Kosovom  otvorena su u decembru 2015. godine.Poglavlja 23 – pravosuđe i osnovna prava i Poglavlje 24 – pravda, sloboda i sigurnost, otvorena su u julu 2016. godine, poslije kraćeg odlaganja zbog protivljenja Hrvatske koja je kao uslov imala nekoliko zahtjeva.

Poglavlja 5 i 25 koja se odnose na javne nabavke i nauku i istraživanje, otvorena su  u decembru 2016. godine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se