-4.2 C
Bihać
Subota, 4 Decembra, 2021

Srbija: Zamrznute vojne aktivnosti s partnerima zbog ‘pritisaka EU’

Vlada Srbije donijela je na današnjoj sjednici odluku kojom se zamrzavaju sve vojne vježbe i aktivnosti sa svim partnerima, zbog ‘pritisaka EU’ i da bi sačuvala vojnu neutralnost.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da se Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiscima EU, koji nemaju nikakvog smisla, niti su utemeljeni ni u odlukama, niti postupcima Srbije, pa ni u realnosti, a rezultat su histerije koja određuje političke odluke i pravce velikih i moćnih zemalja.

“Od nas se traži da po cijenu napuštanja naše evropske budućnosti, po cijenu još većih pritisaka na našu politiku i naš narod na Kosovu i Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vježbe sa Bjelorusijom”, rekao je Vulin u izjavi za medije.

Vulin je podsjetio da je odlukom Skupštine Srbije, Srbija vojno neutralna zemlja.

“Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti i izbjegli i bar umanjili posljedice pojačanih napada na našu zemlji i politiku i ekonomiju, Vlada Srbije je donijela danas odluku da se u narednih šest mjeseci prekine sa svim vojnim vježbama i aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike”, rekao je Vulin.

On je dodao da u narednom periodu Srbija neće učestvovati u bilo kakvim vježbama i vojnim aktivnostima ni sa NATO, ni ODKB, ni Rusijom, SAD, Kinom i EU, ni sa Istokom, ni sa Zapadom.

“Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno a, prema potrebi, suspendovano”, rekao je Vulin.

Proces opremanja i jačanja Vojske Srbije neće biti zaustavljen, dodao je on i naveo da će biti rađeno na povećanju njene borbene gotovosti više i upornije nego ikada.

“Ovo je jedini način da sačuvamo vojnu neutralnost. Ova bolna odluka nas obavezuje da se oslanjamo samo na sebe i svoje snage”, rekao je Vulin.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se