17 C
Bihać
Ponedjeljak, 27 Septembra, 2021

Srbijanski doktor koji radi u Njemačkoj na pragu pronalaska lijeka protiv korone

Imunolog i doktor molekularne biologije Slavoljub Milošević, koji radi kao direktor tehnološkog razvoja jedne njemačke biotehnološke kompanije, analizirao je molekularne mehanizme infekcije i razliku koronavirusa u odnosu na ostale. Na osnovu toga je napisao projekat za pravljenje lijeka koji bi neutralizovao virus i spriječio dalje širenje kod pacijenata sa jako izraženim simptomima.

Slavoljub Milošević za RTS kaže da je pronalaženje terapije i vakcine za aktuelnu pandemiju esencijalno za čovječanstvo u cjelini.

Neutralizacija virusa
– Ja se bavim humano molekularnom imunologijom i molekularnom genetikom i genetskim inžinjeringom i samim tim virusologijom koja je neodvojivi deo, jer se virusi koriste kao sredstva da se ljudske ćelije genetski modifikuju, rekao je Milošević.

Što se tiče koronavirusa, kaže da je po grupama analizirao molekularne mehanizme infekcije i razliku ovog virusa u odnosu na ostale viruse, kako virus inficira ćeliju, kako i na koji način ulazi u ćeliju i na koji način oslobađa virusnu supstancu unutar ćelije.

– Na osnovu toga sam napisao jedan projekat koji se odnosi na neutralizaciju ili za pravljenje leka koji bi neutralizovao virus i sprečio dalje širenje virusa u pacijentima sa jako izraženim simptomima, objasnio je Milošević.

– To je jedan agens koji se naziva nukovag i blokira receptor virusa unutar pacijenta tako da kod pacijenta koji je već inficiran dolazi do pada količine virusa što pomaže imunom sistemu da ga eliminiše. Taj agens je trenutno u fazi testiranja u Nemačkoj u Erlegenu, dodao je Milošević.

Govoreći o najavljenom zatvaranju Njemačke, kaže da od ponedjeljka stupaju na snagu drastičnije mjere koje je njemačka vlada nazvala “light lock down”.

– Međutim, ja bih ih nazvao drastičnim merama i to je sprečavanje kontakata čak i u privatnim prostorijama sa više od 10 osoba koje potiču iz najviše dve porodice, ograničavanje putovanja, zatvaranje restorana, sportskih ustanova, rekao je Milošević.

Ukazao je da industrija ostaje da radi s tim što je poslodavac dužan da garantuje higijenska pravila. Naveo je da škole i vrtići ostaju otvoreni.

– Ja bih rekao da su to prilično drastične mere ograničavanja društvenog života, naglašava Milošević.

Umorni od ograničenja
Više od 15.000 građana Njemačke je novooboljelo. Na pitanje odakle tako veliki broj zaraženih u zemlji koja ima razvijen zdravstveni sistem i smatra se zemljom disciplinovanih građana, Milošević kaže da je nekoliko faktora uticalo na gotovo eksponencijalni porast broja zaraženih.

– Prvo, to su meteorološki uslovi jer hladna, vlažna klima u kombinaciji sa čestim boravkom u kući i zatvorenim prostorima pogoduje širenju virusa. Drugo, posle letnjeg skoro eliminisanja virusa ljudi su postali umorni od ograničenja i počeli su da ne poštuju pravila o distanciranju, ističe Milošević.

– Većina tih “hot spotova” potiče od privatnih skupova. Nemačka jeste zemlja disciplinovih građana, ali trenutno i građana umornih od ograničenja. Razvijen zdravstveni sistem ne može, nažalost, da spreči infekciju, zaključio je Milošević.

Slavoljub Milošević je dobitnik najprestižnijih njemačkih nagrada, a po završetku molekularne biologije na Univerzitetu u Beogradu, vratio se u Kruševac i tri godine bio bez posla. Danas je potpredsjednik biotehnološke kompanije “Medigene”, a doktorirao je kod najcjenjenijih njemačkih imunologa.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se