Srebrenicom se širi miris Melisinih ramazanskih lepina i kolača

IZVORavaz.ba

Uvidjevši nedostatak pekare na srebreničkoj općini i da ovdašnji postači ramazanske lepine nemaju gdje kupiti, Melisa Ramić (30) iz Gostilja kod Srebrenice, dok čeka stalno zaposlenje ne sjedi skrštenih ruku. Odlučila se za proizvodnju lepina tokom ramazana u kućnoj radinosti. Osim toga, ona po narudžbi pravi sve vrste torti i kolača.

Melisa Ramić

200 lepina dnevno
Kaže da je prvu mašinu za miješanje tijesta dobila od SOS-Sela iz Gračanice, Radna jedinica u Srebrenici, ali se mašina pokvarila u pola ramazana prošle godine te tijesto miješala ručno, a lepinje pekla u rerni šporeta na drva.

Nedavno je od Oružanih snaga BiH dobila mašinu za miješanje tijesta i peć za pečenje. Ne žali se narudžbama i, kako kaže, dnevno pravi do 200 lepina, koje prodaje kućnom dostavom i na kućnom pragu po cijeni od pola marke.

Za Melisine kvalitetne i svježe lepine, torte i kolače, pite i druga peciva, pročulo se na cijeloj srebreničkoj i bratunačkoj općini te, kako kaže, posla ima napretek.

– Radila sam sve poslove za malo novca, ali mi kulinarstvo najbolje ide od ruku. Radim za sebe i porodicu i koliko god zaradim zadovoljna sam, jer je konobarska plaća od muža mala i nije dovoljna za život četveročlane porodice. Kada ima više narudžbi u poslu mi pomaže majka Mirsada i starija kćerka Hermina, dok muž Senada kada nije na poslu ima zadatak kupcima dostaviti lepine – kazuje nam Ramić.

Melisa Ramić

Nedostatak tržišta
Razmišljala je da jednog dana u gradu otvori samostalnu pekarsku i slastičarsku radnju, ali nema sredstava za registraciju firme, nabavku opreme i plaćanja poslovnog prostora, kako bi zaposlila cijelu porodicu, ali je od toga ipak odustala zbog nedostatka tržišta.

Melisa kaže da joj je prošle godine vlasnik kompanije „Bingo“ Senad Džambić nudio kompletnu savremenu pekarsku opremu, vrijednu 59.000 maraka, za koju treba 120 metara kvadratnih prostora. Osim toga „Bingo“ se ponudio da nađem lokaciju i izgradi odgovarajući objekat i šleper brašna. Zbog slabog tržišta i malog broja tržnih centra, trgovinskih radnji i stanovnika na općini, zahvalila sam se na velikoj donaciji i nisam to prihvatila.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se