Srednjoškolac iz Sane proizvodi povrće: Mladi misle da je ovo posao za “seljake”

Srednjoškolac proizvodi povrće: Mladi misle da je ovo posao za “seljake”.

Jedan od takvih je Benjamin Crljenković osamnaestogodišnjak iz Sanskog Mosta, koji danas važi za jednog od najuspješnijih proizvođača povrća s ovog područja. O ovom učeniku četvrtkog razreda Srednje poljoprivredne škole “Sanus futurum” reportažu donose Nezavisne novine.

Benjamin kaže kako mu je škola mnogo pomogla da sve što nauči može i da primijeni u praktičnom radu. IMa četiri plastenika površine od oko 500 kvadratnih metara, u kojima proizvodi paradajz, papriku, patlidžan, salatu, blitvu i luk, dok na otvorenom prostoru sije krompir i žitarice.

Ovaj mladić kaže kako se prije nekoliko godina posvetio poljoprivrednoj proizvodnji nakon što je njegov otac otišao na rad u Njemačku, te dodaje kako mu u svakodnevnim poslovima pomaže majka. Objašnjava kako u proizvodnji primjenjuje savremene agrotehničke mjere i tehnike, a ovih dana privodi kraju sadnju u plastenicima.

“Najzahtjevniji dio posla je da se zemljište u plastenicima pripremi na adekvatan način, znači da se obogati mineralima i gnojivom, te da se potom posadi sjeme. Sastavni dio proizvodnje je uzgajanje rasada i to se mora na najkvalitetniji način uraditi kako bi biljka bila postojana i rodna”, objašnjava Crljenković.

Benjamin nema slobodnog vremena kao njegovi vršnjaci, jer poslije škole odlazi u plastenik i bavi se poslom koji zahtijeva mnogo truda i odricanja.

Dodaje kako ga žalosti stav većine vršnjaka kako je poljoprivreda posao za “seljake” i da od njega treba bježati glavom bez obzira. Svoje proizvode plasira na domaće tržište, a samo tokom protekle godine zaradio je dovoljno novca za polaganje vozačkog ispita, a potom je sebi kupio i citroen C3.

Mladi poljoprivrednik ne zapostavlja učenje i jedan je od najboljih učenika u generaciji poljoprivrednih tehničara, koji ove godine završavaju srednju školu.

Planira upisati Poljoprivredni fakultet u Sarajevu, pišu Nezavisne novine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se