Sredstvima EU grade se kuće i stanovi za izbjeglice u BiH

Više od dvije decenije nakon završetka rata Bosna i Hercegovina još uvijek ima 90.000 interno raseljenih osoba prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

Iako se rješava, stambeno pitanje je i dalje problem.Međunarodni dan izbjeglica 20. juni i ove godine obilježilo je nezadovoljstvo dinamikom rješavanja pitanja raseljenih i izbjeglih osoba i njihovog trajnog zbrinjavanja.

– U BiH još uvijek postoji preko stotinu kolektivnih centara, ugrožena je jedna trećina od tog broja od 90.000 osoba. Preko 2.700 stambenih objekata je bez elektrifikacije. Zdravstveno osiguranje nema 10.675 lica. 8.994 porodice su u stanju socijalne potrebe bez ikakvog primanja, dok samo 0,8% – 1% povratnika radi,. saopštila je Unija za održivi povratak i integracije u BiH.

Jedan od najvažnijih projekta je Državni projekat stambenog zbrinjavanja (DPSZ) u okviru Regionalnog stambenog programa (RSP), koji finansiraju međunarodni donatori na čelu sa Evropskom unijom, a provode resorna ministarstva u BiH. Regionalni stambeni program predstavlja zajedničku inicijativu Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije.RSP donatori odobrili su 31 projekat u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji ukupne vrijednosti 277 miliona eura, 230 miliona eura u bespovratnim sredstvima i 47 miliona u vidu nacionalnog doprinosa.Ovim sredstvima će se osigurati novi domovi za 11.300 najugroženijih izbjeglih i raseljenih porodica,saopšteno je iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

– U Bosni i Hercegovini se kroz regionalni stambeni program u 82 opštine  grade zgrade ili obnavljaju objekti. Do sada smo obnovili preko 1.000 objekata kroz regionalni stambeni program i izgradili oko 500 stanova.Težimo cilju kojeg smo zacrtali kroz donatorski program u kojem BiH učestvuje sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom”, izjavila je Semiha Borovac ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Nakon 22 godine provedene u iznajmljenom objektu porodica Hamzić, izbjeglice iz Zvornika, jedna je od 500 porodica koja je zahvaljujući RSP-u  dobila svoj dom.

U decembru 2017. godine uselili su se,zajedno sa još 19 porodica,u stan u novoizgrađenoj zgradu u Tuzli.

– Prije rata radio sam kao vozač, supruga je bila kuharica, naša kuća je porušena u ratu.Zahvaljujući ovim humanitarnim organizacijama posljednje dane života ću provesti u svom domu, kaže Mujo Hamzić.

Stambeno pitanje riješio je i njegov nekadašnji susjed Edo iz Zvornika koji je takođe dobio stan u zgradi u Tuzli.

– Prije 26 godina smo bili susjedi u Zvorniku,a sticajem okolnosti poslije toliko godina smo ponovo stan do stana, ističe Hamzić ne skrivajući zadovoljstvo ponovnim susretom sa nekadašnjih susjedom Edom.

U okviru Regionalnog stambenog programa do sada su u Bosni i Hercegovini odobrena sredstva u iznosu od 48,6 miliona  eura za provedbu pet potprojekata u okviru kojih će biti obnovljeno oko 2.000 individualnih stambenih objekata za izbjegle i raseljene osobe,a predviđena je i izgradnja 512 stanova za potrebe lokalne integracije raseljenih osoba i izbjeglica iz Hrvatske u BiH  kao i reintegracije povratnika.

Skupština donatora Regionalnog stambenog programa odobrila je početkom juna Bosni i Hercegovini sredstva u iznosu od 14,6 miliona eura za šesti potprojekat Državnog programa stambenog zbrinjavanja.

-Obradovani smo ovom odlukom Skupštine donatora i sada će, uz domaće učešće ukupna vrijednost ovog potprojekta biti 18,22 miliona eura,izjavila je Semiha Borovac, ministrica za izbjeglice i ljudska prava BiH.

Prema podacima Ministarstva za izbjeglice i ljudska prava Bosne i Hercegovine ovim sredstvima predviđena je re/konstrukcija 235 porodičnih kuća na području Republike Srpske i 365 stanova u višestambenim zgradama od kojih 245 u Federaciji BiH i 120 stanova  na području Republike Srpske.

Ministrica Borovac je precizirala da će biti izgrađeno 18 zgrada u Federaciji BiH i šest u Republici Srpskoj.

-Skupština donatora je odobrila i preusmjeravanje dijela sredstava nastalih na osnovu ušteda na već odobrenim projektima i ona će biti usmjerena za izgradnju tri zgrade u Kaknju,Prnjavoru i Istočnom Sarajevu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se