13.8 C
Bihać
Ponedjeljak, 18 Oktobra, 2021

Šta se dešava sa rješavanjem migrantske krize?

Kamp BIRA u Bihaću je zatvoren, a trebao je biti zatvoren i migrantski kamp Miral u Velikoj Kladuši, bar su tako obećale aktuelne vlasti.

Međutim, kamp Miral i dalje radi, a nisu poduzete niti se poduzimaju bilo kakve aktivnosti po pitanju zatvaranja ovog kampa iako su građani danima protestvovali iskazujući jasan stav u vezi ovog kampa.

Građani su danima bili prisutni i ispred kampa BIRA nakon njegovog zatvaranja jer su postojale indicije da bi se kamp opet mogao aktivirati.

Najveća populacija migranata je trenutno smještena u kamp Lipa nadomak Bihaća i nije pripremljen za zimske uvjete iako je zima već gotovo stigla. Migranti su smješteni u šatore koji nisu za boravak u hladnim i snježnim uslovima. Šatori su trebali biti zamjenjeni kontejnerima do početka zime, ali nisu.

Činjenica je da se migrant i dalje nalaze u gradskim i prigradskim naseljima i da skloništa pronalaze u napuštenim i praznim kućama u napuštenim industrijskim halama, kao i u privatnim smještajima, a to dalje ukazuje da se nad tim migrantima ne može uspostaviti bilo kakva kontrola iako imamo pogoršanu epidemiološku situaciju u kojoj se donose mjere koje važe za građane dok se nad migrantima ne mogu sprovesti jer ne postoje upotrebljivi mehanizmi.

Lokalni izbori su prošli i prema preliminarnim podacima situacija izabranih kandidata, od vijećnika do gradonačelnika, je prilično jasna i sve se vise čini da pitanje migranata vise nije aktuelno iako su neke političke opcije gradile svoju kampanju upravo na migrantima.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se