Šta se desi sa vašim tijelom kada pijete energetska pića

Nova studija je pokazala da energetska pića mogu izazvati potencijalno štetne promjene u radu srca i krvnog pritiska.

Emily Fletcher i njen tim istraživača sa Medicinskog centra David Grant u Kaliforniji angažovali su 18 zdravih dobrovoljaca u dobi od 40 godina i manje.

Ovi dobrovoljci su ili pili dva energetska napitka ili piće sa istom dozom kofeina koje je sadžavalo sok od limete ili trešnje. Oba pića sadrže istu količinu kofeina, odnosno prosječnu količinu kofeina koju Amerikanci dnevno konzumiraju.

Nakon šest dana, učesnicima su zamijenili pića.

Nakon što ispiju piće, stavljali su im elektrokardiogram – aparat koji prati električnu aktivnost srca i krvni pritisak koji je mjeren u intervalima u naredna 24 sata. Dok se krvni pritisak na početku povećao u obje grupe, bio je “znatno veći” šest sati nakon ispijanja energetskih napitaka.

Onima koji su pili energetska pića veći interval je pokazivao elektrokardiogram nakon dva sata od ispijanja.

Također je bio zabilježen povećan broj posjeta hitnoj pomoći koje su povezane s potrošnjom energetskih pića, što uzrokuje nenormalan ritam srca i druge probleme.

Dok se male doze kofeina smatraju sigurnim, energetska pića uključuju različite “energetske mješavine”.

Istraživači su zaključili da oni koji imaju određene srčane tegobe bi trebalo da razmisle o unosu energetskih napitaka u svoj organizam, kao i da se više istraživanja treba uraditi u vezi ove teme.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se