5.2 C
Bihać
Četvrtak, 28 Oktobra, 2021

Šta uraditi kada dijete dobije napad bijesa?

Kad dijete dobije napad bijesa, poenta je da roditelj bude odlučan i da se drži granica.

Ne morate da budete ljuti ili da pružate otpor – jednostavno treba da ostanete čvrsti i da prihvatite jake emocije, smatraju stručnjaci.

Dječiji ispadi bijesa testiraju strpljenje roditelja širom svijeta, pa su Heather Turgeon i Julie Wright, dječji psihoterapeuti i autorke nekoliko bestselera o roditeljstvu i dječjem ponašanju, odlučile da podjele nekoliko korisnih savjeta za roditelje kako bi im pomogle da što bolje reaguju na te ispade bijesa svojih mališana, piše na sajtu Dr Robyn Silverman, a prenosi nova.rs.

Budući da su ispadi bijesa veliki izraz emocija i misli, ali i potres nervnog sistema, kako kažu, morate pomoći svom djetetu da to reguliše.

“Kako to radiš, zavisi od trenutka i djetetove ličnosti. Ako dijete prihvata da ga nosiš, primi ga u naručje ili mu stavi ruku na ramena kako bi mu dala do znanja da osjećaš koliko je uznemireno. Neku djecu smire fizički dodiri, a maženje i grljenje im pomaže da dođu sebi. Ako je tvoje dijete takvo, čak možeš da ispružiš ruke i pitaš ga – mogu li da te zagrlim”, navodi se na sajtu.

Ključ uspjeha: Tu sam za tebe

Međutim, djeci često treba svoj prostor kako bi se sama nosila s emocionalnim talasima. Neka djeca ne vole da ih diramo kad su uznemirena (baš poput odraslih jer nismo svi isti), posebno ako je dijete uznemireno zbog vas, tada vjerovatno ne želi da ga zagrlite.

“Ako primjećuješ da je dijete ‘nedostupno’ i ne pomaže ništa što kažeš ili uradiš – daj mu prostora (u redu je dok god je na sigurnom i ne uništava stvari oko sebe). Reci nešto poput: Razumijem te. Stvarno si htio kocke, ali ja sam ih sklonila jer nisu za bacanje. Ali shvatam te. (Ne dajete mu kocke, ali dajete mu do znanja da razumijete kako se osjeća)”, savjetuju ove dvije žene.

Šta sa ‘manipulativnim’ ispadima bijesa

Naravno, definitivno postoje trenuci kada djeca viču i plaču namjerno, na primjer, kad pokušavaju da promjene vaše mišljenje. U tim trenucima više se fokusirajte na čvrste granice umjesto na nježne fizičke dodire ili pomoć u regulisanju emocija.

“Ipak, i dalje te podstičemo da koristiš sličnu analogiju, čak i sa manipulativnim ispadima bijesa. Zapitaj se šta se krije iza djetetovog ponašanja. Da li je u nekoj borbi moći s vama ili sa sestrom/bratom? Da li je dijete preplavljeno emocijama, umorno ili zatrpano aktivnostima i obavezama? Možda se danas u vrtiću ili školi osjetilo isključenim, možda se posvađalo s nekim?”, navode Turgeon i Wright.

Zašto je dobro pustiti dijete da bijes izbaci kroz suze

“Poenta reakcija na sve vrste ispada bijesa je odlučnost i držanje granica. Tako nikad ne morate da budete ljuti ili da pružate otpor – jednostavno treba da ostanete čvrsti i prihvatite jake emocije. Djetetov posao je da testira granice, ali vremenom će naučiti da, kada postavite granice, tada ih se i držati”, zaključuju autorke.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se