Naslovnica MAGAZIN Šta uraditi kada dobijete osjećaj da ste već duže sami

Šta uraditi kada dobijete osjećaj da ste već duže sami

0
Psihoterapeuti kažu da se ova zabrinutost javlja u kasnim 20-im i 30-im godinama.

“Ljudi se najčešće pitaju šta je to što je pogrešno s njima. U našoj kulturi postoji duboko ukorijenjeno uvjerenje da biti sam odražava manju vrijednost osobe. Često čujem izjave poput: ‘Nisam dovoljno dobar’ ili ‘Nisam dovoljno dobar materijal za vezu'”, kazala je psihoterapeutkinja Deborah Duley.

No, Duley kaže da ukoliko želite izaći iz faze emotivne samoće ne smijete upadati u ovakve zamke, već morate raditi na svom samopouzdanju. Osim toga, morate više poraditi na svojim prijateljstvima.

Treba li vam društvo, to zaista ne mora biti vaš emotivni partner. Zašto svoju večer ne biste proveli sa svojom sestrom, a ako vam nedostaje fizički dodir, ne zaboravite da i zagrljaj dobrog prijatelja čini čuda.

“Naravno, to neće umanjiti vašu želju za partnerom, ali vam može pomoći da ostanete povezani s ljudima na druge načine”, kazala je psihoterapeutkinja Liz Higgins.

Usredotočite se na sadašnjost

Osim toga, zaboravite zamišljati sebe kao samca u budućnosti. Terapeutkinja Rachel Kazez savjetuje da ostanete usredotočeni na sadašnjost.

Nemojte prestati izlaziti

Ukoliko u ovom periodu izbjegavate sastanke i izlaske, to ne biste trebali raditi. Uvijek trebate dati šansu nekim novim ljudima za bolje upoznavanje.

“Izađite s ljudima čak i ako nisu savršeni. Budite otvoreni prema novim iskustvima. To će vam pomoći da shvatite šta zapravo želite od novog partnera”, kazala je psihologinja Kristin Zeising.

Pridružite se društvenim skupinama koje imaju vama slična interesovanja

Duley savjetuje da upišete neki kurs. Možda baš tamo upoznate ljubav svog života.

Osim toga, psihoterapeuti savjetuju da ne ulazite u vezu samo zbog toga što društvo u kojem živite to od vas očekuje. Život je dovoljno dug da upoznate onog pravog za sebe, a u potpunosti je legitimna i vaša želja da cijelog života ostanete sami. Bitno je samo da se dobro osjećate u svojoj koži i da zbog toga ne osjećate pritisak.