Štampanje knjiga uskoro bi moglo postati stvar prošlosti

Donosimo šest profesija za koje se predviđa da neće postojati za deset godina.

Maloprodajni blagajnik

Novim načinom naplate u samoposlugama i automatiziranim procesom prilikom kupovine nestat će posao maloprodajnog blagajnika. Tehnologija omogućava mnogo prednosti u načinu i brzini kupovine i potreba za ljudskom interakcijom prilikom naplate je sve manja.

Telemarketing operater

Telefon se danas ne koristi u onolikoj mjeri u kojoj je korišten prije dvije ili tri decenije, jer su danas na raspolaganju mnogo efikasniji načini komuniciranja kao što su e-mail ili jednostavno slanje tekstualne poruke. Telefonska prodaja sve više postaje stvar prošlosti. Uz e-mail marketing u usponu, ovaj stari način reklamiranja će iščeznuti.

Agent za putovanja

Za rezervisanje željenih putničkih destinacija sve više se koristi internet. Dani u kojima je bio potreban posrednik u pronalaženju što povoljnijih uslova prilikom putovanja su prošlost, jer je internet to uveliko olakšao.

Taksist

“Ride sharing” aplikacija stvorila je novi standard u načinu na koji prosječna osoba nabavlja prijevozno sredstvo. Pozivanje taksija će postati prošlost usponom aplikacija s GPS tehnologijom, a taksisti će morati pratiti trend ukoliko žele zadržati posao.

Izdavači

Printani mediji polako izlaze iz historije. Sve više čitalaca poseže za digitalnim izvorima informacija, a izdavačkim kompanijama je sve teže da idu ukorak s vremenom, zbog čega su u porastu digitalne medijske kompanije.

Poštanski radnici

Usponom tehnologije i e-mail komunikacije polako opada potreba za poštanskim radnicima.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se