5.5 C
Bihać
Nedjelja, 17 Oktobra, 2021

Stare “bosanske kuće” polako nestaju kao i ova u Gornjoj Koprivni

Stare “bosanske kuće”, građevine koje karakteriše specifičan arhitektonski stil koji se stotinama godina formirao na ovim prostorima, prepuštene su zaboravu i zubu vremena.

Danas se rijetko mogu pronaći u gradskim središtima, gdje su ih zamijenili moderni stambeni ili poslovni objekti kojima dominira duh savremene arhitekture i moderne funkcionalnosti. Ove nijeme svjedoke prošlosti i načina života predaka moguće je susresti tek na obodima gradova ili u seoskim sredinama.

Upravo takva jedna kućića je ova u Cazinu tačnije na mjestu Gornja Koprivna.

Usamljene i tužne kao da žele ispričati neku zaboravljenu i tajanstvenu priču o davnim vremenima, kada je unutar njihovih zidova bujao život. Ukoliko se vratimo u prošlost nekog našeg grada, mogli bismo prošetati kaldrmama duž kojih se prostiru jednospratne kuće specifične gradnje.

Prepuštene nemaru: Nekada prepoznatljivi bosanski stil u arhitekturi iščezao je pred moderno izgrađenim objektima po zapadnoevropskim uzorima. Nije tajna kako vodimo vrlo malo pažnje o vlastitoj tradiciji i graditeljskom nasljeđu, koje je sem zanemarivanja i sistematski uništavano u posljednjih nekoliko decenija, a posebno u vrijeme komunističkog sistema. Bosanski stil u graditeljstvu nastao je kao proizvod uticaja tradicionalne arhitekture naših prostora, orijentalnog duha i kulture, te kasnijeg načina gradnje koji su sa sobom donijeli Austrougari.

Cazin je nekad bio poznat po velikom broju “bosanskih kuća”, o čemu danas svjedoče jedino stare požutjele fotografije.

.

Stare “bosanske kuće” su, dijelom i zbog činjenice da se država ne brine o njima, osuđene na polagano nestajanje. O tome gdje i kako su živjeli preci, uskoro će ostati da svjedoči tek neka požutjela fotografija iz daleke prošlosti.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se