Statistika ima bitnu ulogu u napretku BiH ka EU

Šef delegacije Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU veleposlanik Lars-Gunnar Wigemark kazao je da je statistika izuzetno bitna za svaku zemlju koja želi postati članicom EU, jer su pouzdana statistika i podaci od ključne važnosti za određivanje vrste reformi koje će se provesti.

To je izjavio povodom početka novog Twinning projekta ” Podrška reformi statističkog sistema u Bosni i Hercegovini”, početkom godine. Jedno od područja koje Evropska unija kontinuirano podržava je i službena statistika Bosne i Hercegovine, a to je i obaveza naše zemlje iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Dosad je u Bosni i Hercegovini bilo šest Twinning projekata podrške Evropske unije statističkim institucijama u BiH. Cilj je bio povećati obim i kvalitet statističkih podataka i uskladiti ih s evropskim standardima. Početkom godine počela je impelementacija sedmog po redu Twinning projekta EU-a u BiH pod nazivom „Podrška reformi statističkog sistema u Bosni i Hercegovini“.

Riječ je o direktnoj saradnja između institucija javne uprave zemlje korisnice i odgovarajuće institucije neke od država članica EU-a. Dvogodišnji projekt vrijedan je 1,5 miliona eura, a bit će finansiran iz Instrumenta pretpristupne pomoći IPA. Implementirat će ga statističke institucije u BiH uz pomoć statistike Danske.

Direktor Agencije za statistiku BiH i voditelj Twinning projekta Velimir Jukić podsjetio je da je ova vrsta projekata zapravo pomoć Evropske unije zemljama koje su na putu da postanu njene članice, u smislu usvajanja europskih standarda i približavanja pravne stečevine EU.

Istakao je da je ovaj projekt značajan za BiH, jer će kroz realizaciju ciljeva projekta ostvariti rezultate u nekoliko područja statistike te da se u oblasti nacionalnih računa očekuje izrada indikatora na razini regija, koji će pokazati koliko su one razvijene. U okviru Twinig projekta planirana je implementacija ukupno 62 aktivnosti, uz pomoć 36 eksperata iz nacionalnih evropskih statističkih institucija. Planirano je da se unaprijede statistike u oblastima: nacionalnih računa, poslovnih statistika. “Statistika nacionalnih računa je jako važna.

Dosad nismo radili statistiku regionalnih računa, a kroz ovaj projekt ćemo je razviti. To nam je ujedno i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali je i velika korist za BiH”, pojašnjava Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku BiH. Ovim projektom doći će se i do regionalnih računa koji su važni jer daju detaljnu sliku ekonomije regija. Samo kroz najvažniji indikator regionalnih računa – bruto domaći proizvod koji odražava vrijednost ukupne proizvodnje u regiji, bit će od velike koristi za planiranje razvoja svake od regija.

“Na putu BiH ka EU statistika i statistički podaci imat će sve veći značaj, prije svega, zbog pristupa EU-ovim fondovima pomoći. Činjenica je da je upravo statistika objavom konačnih rezultata popisa stanovništva 2013. stvorila uslove za uručivanje Upitnika EK-a Bosni i Hercegovini”, kaže Nisveta Džebo, pomoćnica direktora Zavoda za statistiku FBiH.

Direktorica Republičkog zavoda za statistiku Republike Srpske Radmila Čičković također smatra da će i ovaj projekt, kao i prethodni, dati jasne, konkretne i mjerljive rezultate. Napomenula je kako europska perspektiva podrazumijeva jačanje statističkih kapaciteta i primjenu statističkih standarda te da su prethodni projekti pomogli pri uspostavi europskog sistema računa, uspostavljanju integriranog sistema socijalne zaštite te razvoju statističkog registra.

Novcem i ekspertnom podrškom iz EU-a bit će unaprijeđene statistike o kompanijama u BiH koje su do sada prikupljane putem upitnika. Bit će unaprijeđena i statistika turizma uvođenjem novih indikatora, zatim statistika indeksa proizvođačkih cijena proizvoda i usluga za koje sada nemamo podatke. Na kraju ostaje da se uradi poljoprivredni popis, a to nije obuhvaćeno projektom. No, iz statističkih institucija smo dobili uvjeravanja da će se i do ovih podataka veoma brzo doći.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se