STEM Omladinski Kamp: 5 dana koje želite rezervisati u svom ljetnom kalendaru

Srednjoškolci se isuviše često nespremni susreću sa odlukom šta studirati nakon mature i da li uopšte nastaviti proces obrazovanja. Krivica ne leži na njima, obzirom da u mnogim slučajevima, posljedice svog izbora otkrivaju tek nakon završenog studija. Kao odgovor na ovaj problem za učenike koji imaju sklonost ka prirodnim i tehničkim naukama, STEM Omladinski Kamp im ovog ljeta, u periodu od 24. do 28. augusta, nudi priliku da osjete draž bavljenja naukom i inžinjeringom i perspektivama koje im se u tim oblastima otvaraju.

Na kampu će moći čuti raznovrsna međunarodna iskustva izvrsnih BH naučnika i inžinjera, a teme o kojima će se govoriti između ostalog uključuju umjetnu inteligenciju, autonomna vozila, nanotehnologiju, robotiku, istraživanje na CERN-u i dr. Uz to, radionice kojima će prisustvovati će im pomoći da kroz praktično iskustvo okuse djelić nauke i inžinjeringa. Pored tehničkih, osmišljene su i soft-skills radionice kojima će učesnici unaprijediti svoje vještine ophođenja prema kolegama, što je praktična potreba, obzirom da su za uspjeh u ovim oblastima pomenute sposobnosti neizostavne. Kroz praktične primjere naučiće kako da raznolikost vještina i pozadina iskoriste kao prednost, a ne kao manu za postizanje zajedničkih rezultata. Ne zanemarujući potrebu za dobrim fizičkim zdravljem, rekreacija i sport su integrisani u program, nudeći potrebno osvježenje i odmor, ali i kvalitetnu zabavu. Tokom petodnevnog kampa, učenicima će na raspolaganju stajati organizacioni tim, nudeći podršku i pomoć te će imati priliku za ličnu interakciju sa predavačima.

STEM Omladinski Kamp u nazivu uključuje popularnu englesku skraćenicu STEM, što označava Nauku, Tehnologiju, Inžinjering i Matematiku. Organizuje ga “Asocijacija za napredak nauke i tehnologije” (ANNT) čiji su ciljevi promocija nauke i tehnologije u javnosti, poboljšanje uslova i infrastrukture za razvoj nauke i tehnologije u BiH, jačanje saradnje naučno-istraživačkih institucija i industrije, unapređenje međunarodne naučne saradnje, povratak naučnika i stručnjaka u BiH i dr. Njeni članovi su većinom BH istraživači, doktoranti i studenti koji pored iskustva BH obrazovanja imaju i međunarodno akademsko i profesionalno iskustvo. Jedna od osnovnih ideja je da se iskrenim zalaganjem, a na bazi bogatog znanja, mogu donijeti pozitivne promjene u polja edukacije, nauke i ekonomije.

Za sva obavještenja vezana za kamp, kao i za samu prijavu, posjetite web stranicu www.annt.ba ili pratite Facebook stranicu fb.com/annt.ba. Broj mjesta i vrijeme trajanja prijava su ograničeni, a princip prilikom izbora će biti uspjeh u školovanju, ali i različitost gradova iz kojih dolaze, jer je cilj okupiti učenike iz svih krajeva BiH. Kamp je besplatan za sve učesnike, zahvaljujući finansijskim sredstavima koja je obezbijedila Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se