Strancima za ulazak u BiH nije precizirana vrsta testa na koronavirus, bitno je da je negativan

Stranci koje žele ući u BiH, osim državljanja Hrvatske, Srbije i Crne Gore, uz sve potrebne dokumente za prelazak granice, moraju imati i negativan test na koronavirus, ne stariji od 48 sata od trenutka ulaska u našu državu.
Međutim, Vijeće ministara BiH nije preciziralo vrstu testa koja je potrebna za prelazak naše granice, tako da u obzir dolaze i PCR i serološki uz uslov da su negativni.

Ovu informaciju je za portal Klix.ba potvrdila Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH i navela kako je to regulisano odlukom Odredbe o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH.

“Shodno tome, nije propisan tip i vrsta testa za koji se izdaje potvrda o negativnosti testa na koronavirus. S tim u vezi, policijski službenici Granične policije BiH prilikom obavljanja radnji graničnih provjera, samo utvrđuju činjenicu posjeduje li stranac potvrdu o negativnosti testa na virus ne stariju od 48 sati”, navela je Vican.

Vican je naglasila i to da Granična policija BiH obavlja granične provjere u skladu sa Zakonom i odlukama Vijeća ministara BiH.

“Najnovijom dopunom Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH propisuje se da se od 16. jula 2020. godine omogućava ulazak i boravak u BiH državljanima zemalja članica EU i zemalja članica Schengenskog sporazuma, kao i strancima koji posjeduju višekratnu schengensku vizu ili vizu zemalja EU ili odgovarajuću dozvolu boravka u zemljama Europske unije i schengenskog područja, pod uslovom da posjeduju potvrdu o negativnom testu na koronavirus, ne stariju od 48 sati od trenutka ulaska u BiH. Državljani ovih zemalja obavezni su se pridržavati i poštovati sve upute i naredbe nadležnih tijela BiH (epidemiološke i zdravstvene)”, naglasila je Vican.

Podsjećanja radi, većina država je precizirala koju vrstu testova svi stranci moraju imati prilikom ulaska na njihovu teritoriju, što nije slučaj s našom državom.

Shodno tome, bitno je navesti da je takva odluka značajna s obzirom na to da postoje razlike između PCR i serološkog testa.

Kako smo pisali u više navrata, PCR test otkriva da li je osoba trenutno zaražena koronavirusom, odnosno, da li je pozitivna ili negativna. Uzorak za PCR test uzima se na stražnjoj strani nosa i grla. U suštini to je bris koji se radi sa dužim štapićem prekrivenim vatom.

Ovaj test, prema naučnim dokazima, je 100 posto specifičan jer ne detektuje drugi virus osim onog testiranog. PCR test je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije i “zlatni standard”.

S druge strane, serološki testovi su krvni testovi pomoću kojih se može utvrditi da li su ljudi bili izloženi određenom patogenu, u ovom slučaju virusu uzročniku Covid-19 infekcije, kao i kakav je njihov imunološki odgovor.

Serološki testovi su uglavnom brzi testovi za koje se koristi krv uzeta iz prsta ili vene i u kojima se određuje prisustvo antitijela, kao dio imunog odgovora organizma.

S obzirom na to da serološki test ukoliko je pozitivan ukazuje na to da osoba već posjeduje antitijela i da je preležala zarazu koronavirusom, a ukoliko je negativan postoji mogućnost da osoba nije zaražena ili da još uvijek možda nije razvila antitijela.

“Testovi moraju biti pouzdani i kvalitetni da bi bili efikasni, te ih je neophodno raditi u dokazano pouzdanim i provjerenim zdravstvenim ustanovama. Osim toga, negativni rezultati ne isključuju infekciju u ranoj fazi jer je neophodno vrijeme za formiranje antitijela koje dokazujemo u krvi. Stoga je veoma važno da testiranim osobama protumačimo test na ispravan način”, kazala je u jednom od razgovora za portal Klix.ba doktorica Almira Hadžović-Džuvo, profesorica na Katedri za fiziologiju čovjeka na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Shodno tome, upitno je koliko je zapravo negativan serološki test pouzdan za odobrenje ulaska u našu zemlju.