12.7 C
Bihać
Srijeda, 20 Oktobra, 2021

Stručnjaci su protumačili deset različitih tipova snova: Evo i kojih

Psiholozi su sigurni da snovi mogu mnogo toga reći o životu i o tome što se dešava pojedincu.

Stručnjaci, ali i psiholozi su napravili listu od 10 snova koji ne smiju da se ignorišu.

1. Pad
Stručnjak za snove Jan Valac vjeruje da snovi u kojima sanjate da padate ukazuju na osjećaj gubitka kontrole nad životom. Stoga, čovjeku se može učiniti da je opterećen sa previše odgovornosti koju ne može izbjeći, ili mu je život stresan.

Neki psiholozi snove u kojima padate objašnjavaju sa stanovišta elementarne fiziologije. Nakon što zaspite, nervni sistem se smiruje, otkucaji srca i krvni pritisak padaju, a mozak usporava svoju aktivnost.

Svi ovi faktori, kao i vaše opšte stanje psihe tokom dana, mogu doprinijeti uranjanju u “hipnotično ludilo”. Ovo su kontrakcije mišića koji prate prelazak osobe iz budnosti u san. Oni mogu biti pogoršani efektima kofeina, anksioznosti, stresa, pa čak i nedostatkom sna.

2. Gubitak zuba
Ako osoba sanja o gubitku zuba ili propadanju zuba, tada pati od niskog samopoštovanja. Činjenica je da je naš osmijeh prva stvar koja privlači druge.

Jan Valac kaže:”Gubitak zuba ukazuje na situaciju zbog koje se osjećate nesigurno.”

Dok drugi stručnjak na polju onirologije, Patriša Garfild, vidi u snu gubitak zuba prisustvo potisnutog gnijeva. Po pravilu, ako obuzdamo agresiju u sebe, tada nesvjesno stiskamo zube. To dovodi do problema sa zubima, a u snu nam se čini da ih gubimo ili samo suočeni sa potrebama da potražimo pomoć kod stomatologa.

3. Neuspješan javni nastup ili ispit
Mnogi ljudi sanjaju o neuspjehu u školi, ili kako su se osramotili tokom javnog govora. Na primjer, učenik ste i zaboravili ste pjesmu koju morate da izrecitujete na školskoj priredbi.

Takvi snovi govore o stresu ili osjećaju koji vas muči neposredno prije spavanja. Takođe, takvi snovi ukazuju i na osjećaj odgovornosti za neki problem koji ne možete riješiti. Kao rezultat toga osjećate tjeskobu.

Ako ste ponosni na sebe u snu, onda vam se u stvarnom svijetu može činiti da vaš talenat i uspjesi nisu dovoljno cijenjeni. Ako sanjate, na primjer, da ste na razgovor za posao došli obučeni u pidžamu, to znači da niste dovoljno spremni za razgovor sa poslodavcem ili kao sumnja u sopstvenu sposobnost.

5. Osjećaj proganjanja
Lori Levenberg kaže: “Oni koji izbjegavaju sukobe, plaše se da iznose svoje mišljenje i ne žele da budu uzrok problema, stalno sanjaju snove u kojima ih neko progoni.”

Razmislite o svom “progonitelju”. Tako ćete shvatiti šta tačno pokušavate da izbjegnete u stvarnosti: dugove, zavisnost, razgovor o problemima sa supružnikom, traženje posla itd.

Neki naučnici smatraju da ovi snovi ukazuju na instinkt za preživljavanje. Sami sebe opominjete da je opasnost blizu i da morate da se sklonite.

6. Prirodna katastrofa ili kraj svijeta
U nekom trenutku svog života svi smo sanjali neku prirodnu katastrofu ili kraj svijeta. Takvi snovi znače nedostatak kontrole nad problemom ili strahom.

Društvene mreže samo pogoršavaju te snove, jer obiluju pričama o apokalipsi, klimatskim promjenama i sličnim dešavanjima. Kao rezultat toga nastaju snovi koji nam utjeruju strah u kosti.

7. Saobraćajna nesreća ili neispravan automobil
Patriša Garfild vjeruje da su žene sklonije ovim snovima, jer često upravo oni ukazuju na gubitak emocionalne povezanosti sa voljenom osobom ili problemima u vezi. Snovi o saobraćajnim nesrećama nam govore o nedostatku podrške u stvarnom životu i nemogućnost da se sami izborimo sa poteškoćama.

Čudno je to što snove o trudnoći mogu da sanjaju i muškarci isto koliko i žene. Psiholog Dejvid Bedrik kaže: “Trudnoća znači da u nama raste nešto novo.”

Takvi snovi ukazuju na to da ćete uskoro dati svijetu neke nove ideje ili kreacije. Dakle, možete sanjati da ste trudni ako preuređujete kuću ili razvijate zaplet nove knjige.

9. Kašnjenje
Stručnjak za neurologiju Majkl R. Olsen tvrdi da kašnjenje u snovima ukazuje na strah da ćete propustiti nešto važno u životu. Ako ste previše zaokupljeni poslom ili ne posvećujete dovoljno vremena mužu ili djeci, onda ovaj san služi kao signal o potrebi da usporite i promijenite prioritete.

10. Nepoznata soba ili kuća
Snovi da ste ušli u nečiju kuću ili sobu ukazuje na potrebu za samoistraživanjem. Neki dio vaše ličnosti je zatvoren i očajnički traži puštanje. Posebna soba u zgradi simbol je skrivenog talenta ili neiskorišćene vještine.

Psiholog Edi Trevers tvrdi da svaki naš problem ima zasebnu sobu. Ako sanjamo da smo ušli u tuđu kuhinju, to prema Ediju znači da prolazimo kroz lične promjene. Ako smo ušli u tuđe kupatilo, težimo da izbacimo negativne i otrovne ljude iz svog života. Ako smo ušli u tuđu spavaću sobu, to znači da želimo da promijenimo nešto vezano za naš ljubavni život.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se