10 C
Bihać
Utorak, 15 Juna, 2021

Stručnjaci utvrdili: Koliko jaja smijemo pojesti sedmično

Jela od jaja su omiljena vrsta doručka mnogih ljudi širom svijeta.

No, stručnjaci godinama debatuju da li su jaja zdrava ili ne.

Djeluje da odgovor zavisi od toga koliko ih sedmično pojedemo, pokazala medicinska studija.

Rezultati su pokazali da samo dva jajeta dnevno mogu da izazovu kardiovaskularne probleme i preranu smrt.

Žumance sadrži velike količine holesterola: prema podacima američkog Ministarstva poljoprivrede u velikom jajetu nalazi se oko 185 miligrama holesterola, što je više od polovine preporučene doze unosa – Svjetska zdravstvena organizacija predlaže ukupno 300 miligrama dnevno.

Studija je rađena na osnovu podataka iz šest različitih eksperimenata, koji su uključili više od 30 hiljada učesnika tokom 17 godina.

Zaključak istraživača je da unos od 300 miligrama dnevno povećava rizik od bolesti krvnih sudova za 17 posto, a da su šanse za infarkt veće za 18 procenata. Otkrili su i da, ako jedete tri do četiri jajeta sedmično, ova dva rizika povećana su za šest, odnosno osam posto.

Već dva jajeta pojedinačno dižu ove procente sa 27 na 34.

Studija je pokazala da ta povezanost postoji bez obzira na godine, fizičku spremnost pojedinca, kao i na to da li je pušač i kakvog je zdravlja, u smislu ima li visok krvni pritisak ili ne.

„Naša studija je pokazala da ako dvije osobe imaju identičnu ishranu, koja se razlikuje samo u dnevnom unosu jaja, ona koja ih jede više ima veću vjerovatnoću da ima srčanih problema”, kaže Norina Alen, profesorka preventivne medicine na Medicinskom fakultetu Univerziteta Nortvestern i jedna od autorka studije.

Ova istraživanja su u suptrotnosti s prethodnim nalazima, koji su tvrdili da ne postoji direktna veza između unosa jaja i povećanog rizika od srčanih bolesti. Alen tvrdi da su ranija ispitivanja uključivala manji uzorak i u kraćem periodu su rađena. Ipak, istraživači ostavljaju mogućnost da u njihovim analizama postoje greške.

I koliko, na kraju, jaja treba da jedemo?

Koautorka serija Alen preporučuje da ih ne bude više od tri sedmično, a ljubitelje ove namirnice savjetuje da jedu uglavnom bjelanca.

„Ne podstičem ljude da ih izbace u potpunosti iz ishrane, samo predlažem da ih jedu umjerenije”, kazala je Alen.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se