8.6 C
Bihać
Utorak, 21 Septembra, 2021

Subašić: Novi visoki predstavnik već iskazao podršku žrtvama genocida

IZVORavaz.ba

Novoizabrani visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit (Christian Schmidt) već je iskazao puno poštovanje i podršku žrtvama genocida u Srebrenici, izjavila je Feni predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić.

Ona je u izjavi Feni, komentirajući dolazak Šmita na dužnost u BiH, istakla da je visoki predstavnik i dalje potreban BiH, sve dok država ne bude samostalno počela da funkcioniše.

– Dok god se ne prestanu vrijeđati majke i veličati ratni zločinci, visoki predstavnik u BiH je potreban našoj državi. Ako bude radio po programu po kojem se radi u Njemačkoj, znači da se ne smiju vrijeđati žrtve genocida, odnosno žrtve se moraju poštovati. Mislim da će on to poštovanje primijeniti i u našoj državi – navela je Subašić.

Shodno tome, nada se da će doći bolji dani za sve majke u BiH, jer „majka je majka bez obzira kako se zove“.

Subašić smatra da je bivši visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) davno trebao nametnuti zakon o zabrani negiranja genocida.

– Davno su majke trebale biti zaštićene od ponižavanja. Zahvaljujući toj odluci počet će se stvarati povjerenje među ljudima u Bosni i Hercegovini, jer bez povjerenja nema pomirenja, a na ovim prostorima je nephodno pomirenje – rekla je Subašić.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se