Naslovnica BIHAĆ Subota, 17. novembar – Dan “D” za Bihać: Bišćani u strahu dok...

Subota, 17. novembar – Dan “D” za Bihać: Bišćani u strahu dok se gradom šeću osobe bez dokumenata sumnjive prošlosti U subotu, 17. novembra 2018. godine, građani Bihaća opet planiraju izaći na ulice te još jednom skrenuti pažnju nadležnim vlastima na migrantsku krizu i sigurnosnu situaciju u ovom gradu.

0

Prema riječima Seja Ramića, jednog od inicijatora protesta, povod za ponovno okupljanje građana je kontinuirani dolazak migranata na prostor Unsko-sanskog kantona, posebice grada Bihaća.

“Dolazak migranata u naš grad se nastavlja i Krizni štab građana Bihaća je donio odluku da protestima opet alarmiramo javnost na probleme koji se dešavaju u Bihaću”, rekao je Ramić.

Nakon održavanja prvih protesta organizatori su dobili kazne zbog kršenja Zakona o javnom okupljanju.

Kazne smo dobili zato što smo izašli na magistralni put. Kaznu smo dobili u rekordnom roku od dva dana. Mi jesmo prekršili najavljeno održavanje skupa i izašli na magistralni put, ali je čudno da se preko 20.000 migranata slobodno kreće po BiH bez bilo kakvih dokumenata i ispada da oni imaju veća prava od nas”, rekao je za kraj Ramić, pozvavši i građane ostalih općina u USK da se pridruže Bišćanima na najavljenim protestima.

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlade Unsko-sanskog kantona razmatran je prijedlog zaključka o mjerama za koordiniranje i nadzor nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona. Naime, Vlada USK zahtijeva od Međunarodne komisije za migracije (IOM), u cilju određivanja kapaciteta Unsko-sanskog kantona za prihvat migranata, da predoči tačan broj lica koja mogu biti smještena u postojećim privremenim prihvatnim centrima u objektima: Đački dom, hotel Sedra, Bira, Miral i Trnovi, te da Vladu USK kontinuirano izvještava o svim promjenama koje se tiču kapaciteta za prihvat migranata. Također, Vlada USK zabranjuje uspostavljanje novih prihvatnih centara, kao i smještaja u privatnim objektima na području USK od strane međunarodnih organizacija bez prethodno dobijene saglasnosti lokalne vlasti i obavještavanja Operativne grupe. Traži se da IOM hitno organizuje rad zaštitarskih službi unutar privremenih prihvatnih centara kojima upravljaju, te da, u saradnji sa Uredom za strance, uspostavi kućni red za migrante smještene u tim centrima. Vlada USK zahtjeva od IOM-a da, u dogovorenom roku, migrante smještene u hali Miral u Velikoj Kladuši, zbrine u prihvatni centar Ušivak u Hadžićima.

Od Ministarstva sigurnosti BiH i policijskih agencija svih nivoa vlasti traži se da, svako u okviru svoje nadležnosti, i dalje vrši pojačanu kontrolu svih prevoznih sredstava koja idu u pravcu USK, radi kontrolisanja priliva migranata u odnosu na raspoložive kapacitete u postojećim privremenim prihvatnim centrima, koji će biti definirani i redovno ažurirani u saradnji sa IOM.

Na temelju razmatranih podataka utvrđenih od strane Operativne grupe, utvrđeno je da postoji potreba za pojačanim nadzorom migrantskog vala, kontrolisanjem priliva ilegalnih migranata kao i njihovog kretanja, stoga Vlada USK daje podršku radu Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona te su doneseni zaključci o mjerama za koordiniranje i nadzor nad migrantskom krizom na području Kantona.

Podsjećamo, na snazi je odluka kojom se onemogućuje dolazak novih migranata na područje USK-a, jer su trenutni raspoloživi, smještajni kapaciteti popunjeni, odnosno nema ih više. Od početka provođenja mjera Uprava policije je onemogućila dolazak za više od 1500 migranata koji su krenuli put Bihaća, s jednim ciljem da dodju do evropskih zemalja.

Loading...