Šuhret Fazlić: Mogao sam i ja ganjati popularnost

Možda i najveće iznenađenje prošlih lokalnih izbora, gradonačelnik Bihaća, za Oslobođenje govori o problemima, ali i njihovim rješenjima.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić na dužnost je izabran kao kandidat Građanskog saveza. S obzirom na to da je većinu u Gradskom vijeću sastavio iz četiri stranke, mora se mnogo angažovati na dogovoru sa svima, a najbrojnija SDA, koja je u Bihaću u opoziciji, čak ga proziva da ga koalicioni partneri ucjenjuju dok u rukama drži kočnice s viših nivoa vlasti.

U takvom ambijentu Fazlić mora biti majstor da bi opstao.

Gradonačelniče, da li Vaša koaliciona većina u Gradskom vijeću zaista vrši pritisak na Vas, kakvi su vam odnosi?

Do sada je to dobro, krenuli smo na pravilan način, usvojili smo dokument/platformu koje se držimo. Naravno, usaglašavamo se oko svega, ali dok god su naši potpisi ispod onoga što smo postavili kao cilj za sve četiri stranke (GS, SDF, SDP i A SDA), biće uredu.

S druge strane, vijećnici u SDA kažu: “Gradonačelniče, uvažavaj nas, pa ćemo pomoći s viših nivoa vlasti, gdje je SDA u većini”!

Ja uvažavam sve političke stranke, a posebno one poput SDA koja u Gradskom vijeću Bihaća ima 11 vijećnika. Radi se o velikoj stranci koja ima svoju istoriju, ali bez obzira na to koliko je stranka značajna i koliko je ona zastupljena na svim nivoima vlasti, ja ne želim tražiti pomoć od bilo koje stranke za ovaj grad.

Država, a ne stranka

Ne želim se obraćati stranci, ja se obraćam državi, meni je država nešto što treba podupirati da se razvija.

Državne institucije su te koje trebaju da vode računa o ravnomjernom razvoju i područja i gradova. Kada razgovaram sa ministrom Dedićem ili predsjednikom Izetbegovićem, ja razgovaram sa osobama na dužnostima u državnim institucijama i oni to tako i doživljavaju. To je normalan odnos.

Ne prihvatam situaciju u kojoj će neko dijeliti neke pare po stranačkim linijama, bez obzira na to koliko to bila stvarnost, ja ne želim da se uklapam u te okvire.

Ali realno, Bihać zaostaje za drugim dijelovima BiH, kao da nije za tim velikim stolom?

Tačno. To sam rekao i na sjednici Gradskog vijeća, koliko sam god tražio novaca, tražio sam za grad Bihać i sto puta ću više tražiti.

Koliko su god dali za Bihać u zadnjih 20 godina, hiljadu puta je trebalo više da su ulagali, toliko smo zaslužili, toliko smo zaostali i toliko se to nepravedno radi.

Tu nema prostora ni za koje stranke ni partije, tu nema prostora ni za kakve klanove ili grupe, to je pitanje sada institucija države i jednakog odnosa prema svim njenim građanima, bez obzira na to ko je iz koje stranke na vlasti u određenom gradu ili nivou vlasti.

Je li realno očekivati ujedinjenje ljevice, kao što je to sada slučaj u Vašem Gradskom vijeću, i šta biste Vi mogli doprinijeti?

Naravno, ja podržavam ideju konsolidacije ljevice, svaka priča oko zajedničkog nastupa, oko suradnje pozitivna je bez obzira na to o čemu se radilo.

Ali, za mene je to izlišna priča u ovom momentu jer se ne želim baviti političkim pričama i temama. Ne bih želio da takvim angažmanom nijedan posto ugrozim interese grada u ovom narednom periodu.

Upravo sva ta ograničenja, i slijeva i zdesna, zatim ograničenja zbog besparice, ne ostavljaju Vam dovoljno prostora da se iskažete. Koja je primarna misija Vašeg mandata?

Ja sam to od početka svog mandata govorio. Došao sam kao neko ko će u ovom periodu da pospremi, čisti i da stvori uslove za intenzivniji razvoj grada.

Kada grad ima 50 miliona duga, onda je bespredmetno govoriti o nekim razvojnim projektima, ali opet ima i razvojnih ideja i radi se na tome.

Od Nove godine do danas, iz budžeta, više milion maraka vratili smo duga/kredita UniCredit banci. Izmirili smo dosta starih obaveza, svaki dan smo u prilici da se bavimo potražiocima.

Neki dan smo napravili sporazum sa Prijedor putevima, gdje imamo dug i sudsku presudu protiv nas od 700 hiljada maraka. Oni su izgradili putne pravce prije izbora 2014. godine i nijedan od tih puteva nije plaćen.

Posao umjesto propagande

Sad ako neko očekuje od mene da gradim nove puteve, a ni one nismo platili, onda je to suludo. A vi računajte sa zateznom kamatom od 12 posto, ako ne riješim to, svake godine su 84 hiljade maraka novih zateznih kamata.

Onaj ko voli ovaj grad, onaj ko istinski razmišlja o njegovim najboljim interesima shvata dilemu. Neko se vodi političkim interesima propagande i uzimanja glasova za izbore, međutim, ja nisam sklon tome da ulazimo u nove projekte bez obzira na cijenu.

Ali, sve da i počistite nered u budžetu, a ovakve ulice raskopane, ko će Vam vjerovati da ste išta pospremili?

Mi ćemo gledati da se to asfaltira. Kada završimo ovaj (KFW) projekat prikupljanja i prečišćavanja otpadnih voda, a u ovoj besparici uspjeh bi bio i to završiti, mi ćemo dovesti grad u ljepši izgled.

Šta znači za jedan grad kada više fekalije ne idu ulicama, kada se ne izlijevaju u Unu, kada se to u baznoj stanici prečišćava…

Čišćenje je, dakle, i metaforičko i bukvalno?

Da, i taj projekat KFW košta 3 miliona maraka. Od Nove godine smo vratili više od 2 miliona maraka dugova, za pet miliona ja sam mogao čuda napraviti.

Od Nove godine potrošio sam 10 hiljada budžetske rezerve, a prethodni načelnici su trošili 300-400 hiljada maraka.

Da sam imao para na budžetu, mogao sam i ja dijeliti i biti popularan. Nije to zato što ja nekoga ne volim, nego zato što imamo dugova za vraćanje i što nemamo novaca.

(Izvor: Oslobođenje)

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se