Šuhret Fazlić: Projekti poput Aerodroma Bihać ne smiju biti politizirani

IZVORabc.ba

Vlada Federacije BiH je prije nekoliko dana usvojila Odluku o usvajanju programa utroška sredstava kapitalnog transfera “Kapitalni transferi javnim preduzećima – Unapređenje avio prometa u FBiH – JP Aerodrom Bihać”, čime su obezbijeđena sredstva u iznosu od 2 miliona KM za prve konkretne korake u izgradnji bihaćkog aerodroma, što je izazvalo veliki interes medija i javnosti.

Činjenično stanje govori da se u ovom slučaju radi o sredstvima koja se ubiru iz aerodromskih taksi Aerodroma Sarajevo te se namjenski raspoređuju striktno za razvoj avio saobraćaja, odnosno za razvoj druga tri aerodroma na području Federacije BiH (Mostar, Tuzla i Bihać). Dakle, data sredstva se nisu mogla preusmjeriti u druge svrhe.

– Evidentno je da postoji dobar pristup Vlade FBiH koja nam garantuje dva miliona KM godišnje ukoliko se budemo ozbiljno ponašali, ali ovo je projekat od 26 miliona KM i ne trebamo se oslonuti samo na taj novac. Postoji i velika zainteresovanost stranih ulagača. U zadnja dva mjeseca sam obavio nekoliko sastanaka sa ozbiljnim investitorima, što nam govori da je to ozbiljna priča i ja sam otpimista da će Grad Bihać za nekoliko godina imati aerodrom, koliko god to zvučalo nerealno u ovom trenutku, rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Usvojenom Odlukom, za Aerodrom Bihać su obezbijeđena sredstva u iznosu od dva miliona KM, koja će, kako je navedeno u Odluci, biti utrošena za projektnu dokumentaciju aerodroma (500.000 KM), ograđivanje poletno-sletne staze i pratećih objekata (400.000 KM), izgradnju pristupne ceste (400.000 KM), izmještanje postojećih objekata (500.000 KM) i dobijanje atesta, dozvola i licenci (200.000 KM).

– Javno sam se zahvalio Vladi FBiH na čelu sa gospodinom Fadilom Novalićem i našem sugrađaninu, ministru poljoprivrede Šemsudinu Dediću za učinjeno i smatram da ovakvi projekti od značaja za grad Bihać i građane ne smiju biti politizirani jer su nam svima u interesu, dodao je Šuhret Fazlić.

Ono što je bitno istaći jeste da novac neće biti prenošen na račun Grada niti na račun JP Aerodrom Bihać, nego će Federalno ministarstvo prometa i komunikacija vršiti prijenos sredstava, odnosno direktno plaćati izvođače radova.

Ne želeći ponoviti greške svojih prethodnika koji su u prošloj godini propustili povući 2 miliona KM, kako kaže sam gradnonačelnik Šuhret Fazlić, nova vlast veoma je oprezna. Uspješno su završili aplikaciju za prva dva milina KM, a tek nakon toga imenovali osobu koja će zastupati JP Aerodrom Bihać i to ne na punu platu, kako je to ranije bio slučaj, nego putem menadžerskog ugovora uz minimalnu naknadu.

–  Svako preduzeće mora imati zakonom propisane organe i zato smo imenovali Nadzorni odbor koji je angažovao čovjeka koji će biti na čelu, a radi se mladoj i kompetentnoj osobi, Elvedinu Sediću, profesoru sa Pravnog fakulteta koji je magistrirao na Univerzitetu u Minhenu, a doktorsku disertaciju brani na Univerzitetu u Beču, govori engleski i njemački jezik i sigurno će reprezentativno predstavljati ovo javno preduzeće za sada. Nadzorni odbor je sklopio menadžerski ugovor sa njim uz naknadu od 500 KM jer smatramo da tu trenutno nema dovoljno posla da bi angažovali direktora na puno radno vrijeme i dali mu punu platu. Kada procijenimo da je to potrebno, raspisat ćemo javni konkurs, istakao je Fazlić.

Više pogledajte u video prilogu emisije “Dnevnik plus” RTVUSK:

(Izvor: ABC.ba)

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se