17.4 C
Bihać
Četvrtak, 17 Juna, 2021

Šuhret Fazlić: Prvi avioni će na aerodrom u Bihaću slijetati za dvije godine

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine za aerodrom u Bihaću je izdvojila 25 miliona KM, a gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je kazao kako će narednih dana biti održana tematska sjednica na kojoj će detaljno biti predstavljen plan utroška i biti dati odgovori na brojna pitanja.

Aerodrom u Bihaću je priča koja počela dobivati svoj okvir, a sa 25 miliona KM od Vlade FBiH bit će urađeno dosta posla na izgradnji piste, dok će za njeno produženje biti potrebna dodatna sredstva. Međutim, odlučeno je da se, u nedostatku novčanih sredstava, projekt izgradnje aerodroma realizuje etapno.

U razgovoru za Klix.ba gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je kazao da su Ministarstvu prometa i komunikacija Federacije BiH dostavili plan utroška 25 miliona KM te da se očekuje njegovo usvajanje.

“Mi smo planirali najviše novca potrošiti na završetak piste, odnosno 17,3 miliona KM će biti 1,2 km duga pista za manje avione, jer je do sada toliko zemljišta eksproprisano. Za rasvjetu smo planirali utrošak od 2,2 miliona, a za sistem prikupljanja otpadnih voda 3,5 miliona KM. Odvodnja otpadnih voda do najbliže lokacije koštat će nas 1,8 miliona KM, dok smo za most na Uni planirali oko 150.000 KM”, kazao je Fazlić.

Dodao je kako je cilj osposobiti pistu za prijem aviona do 70 sjedećih mjesta i za slijetanje aviona investitora, kojih već sada ima, za realizaciju projekta.

“Odlučili smo napraviti pistu kako bismo imali završen bar jedan dio posla i kako bi oni koji su voljni investirati vidjeli da je ovo ozbiljna priča. Kasnije ćemo, kako vrijeme bude odmicalo, raditi na produženju piste na 2,4 kilometra kako bismo mogli primati i velike avione. Nadamo se da ćemo uz pomoć sa svih nivoa vlasti uspjeti ovo realizovati po projektu koji podrazumijeva dužinu piste od 2,4 kilometra, ali ćemo do tada raditi etapno kako bismo imali šta koristiti”, dodao je Fazlić.

Za eksproprijaciju dodatnog zemljišta za dužinu piste od 2,4 kilometra potrebno je još šest miliona KM, dok je ukupna vrijednost projekta aerodroma u Bihaću oko 130 miliona KM.

Na kraju razgovora Fazlić je kazao kako je potrebna zajednička sinergija za realizaciju ovog najznačajnijeg projekta u Unsko-sanskom kantonu, koji bi sigurno predstavljao i lakši put za razvoj i nove investicije u Krajini.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se