-1 C
Bihać
Petak, 21 Januara, 2022

Sunčanje kao terapija za žuticu

IZVORavaz.ba

Jedan od načina liječenja “žutih” beba je fototerapija – terapija plavom svjetlošću. Naime, novorođenčad čija je koža žuta zbog povišene vrijednosti bilirubina u krvi, stavljaju se pod lampe koje emitiraju plavu svjetlost, talasne dužine od 420 do 470 nanometara. Toksični bilirubin apsorbira ovu svjetlost, postaje rastvorljiv u vodi, pa se brže izlučuje putem jetre i bubrega.

Koža bebe izlaže se plavoj svjetlosti jednom ili više puta tokom dana. Uporedo s fototerapijom, treba kontrolirati nivo bilirubina u krvi. Kada bilirubin dostigne vrijednost koja više ne može ugroziti novorođenče, s fototerapijom se prekida.

Dok je beba izložena djelovanju plave svjetlosti, oči moraju biti zaštićene gazom, da ne bi došlo do oštećenja mrežnjače oka. Mogu se javiti i drugi sporedni efekti. Tečne, učestale stolice posljedica su osmotskog efekta fotodegradacionih produkata bilirubina i slabije tolerancije mliječnog šećera. Zbog ovakvih stolica, kao i zbog povećanog protoka krvi kroz kožu, novorođenče gubi više tečnosti, pa mu je treba nadoknaditi.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se