13.5 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

“Sutjeska”: Film u kojme je Tita glumio veliki Ričard Barton

IZVORavaz.ba

„Sutjeska“ je bh. ratni film u režiji Stipe Delića iz 1973. godine.

Film je snimljen s velikim ambicijama, da bi postigao veći uspjeh nego „Bitka na Neretvi“, dotad najspektakularniji i dotad najgledaniji partizanski film socijalističke kinematografije, s nizom međunarodnih zvijezda.

Tito na setu

U maju i junu 1943. Vrhovni štab Narodnooslobodilačke vojske s dvadeset hiljada boraca, zajedno sa centralnom bolnicom i ranjenicima, opkoljava u vrletima na pograničnom području Crne Gore i Bosne i Hercegovine šesterostruko nadmoćniji neprijatelj. Vrhovni štab donosi odluku o proboju…

Film je imao podršku Josipa Broza Tita, koji je posjećivao i set filma te odobrio odabir Ričarda Bartona (Richard Burton) za glavnu ulogu.

U ranoj fazi rada na scenariju je sarađivao talijanski scenarist Ugo Piro (Pirro), koscenarist „Bitke na Neretvi“, a recenziju je dao i Orson Veles (Welles), koji je u ranoj fazi scenarija bio predviđen da tumači lik Vinstona Čerčila (Winston Churchill). U filmu je nastupila i grčka filmska zvijezda Irena Papas, a muziku je komponirao Mikis Teodorakis (Theodorakis).

Milena Dravić i Ričard Barton

Brojne nagrade

„Sutjeska“ je u međunarodnoj distribuciji prikazivana pod naslovima „The Battle of Sutjeska“ i „The Fifth Offensive“.
Film je bio jugoslavenski predstavnik za Oskara, ali nije nominiran. Film je 1973. dobio posebnu nagradu na filmskom festivalu u Moskvi, a dobio je sve važnije nagrade na Festivalu jugoslavenskog igranog filma u Puli.

Uz Bartona koji je igrao Tita, glumili su i Ljuba Tadić, Bata Živojinović, Milena Dravić, Bert Sotlar, Boris Dvornik, Rade Marković, Stole Aranđelović i brojni drugi.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se