Svaki scenarij ide u korist lidera Čovića

Podsjećanja radi, izmjene ovog zakona usvojene su na Domu naroda PSBiH po hitnom postupku, a u Predstavnički dom upućene su po istoj proceduri.

Nismo bahati

Prijedlog je usvojen zahvaljujući glasu Martina Raguža (HDZ 1990) dok su, prema mišljenju naših sagovornika, u ovom trenutku, izmjene Izbornog zakona već u startu osuđene na propast zbog nemogućnosti “prolaska” u donjem domu Parlamentarne skupštine BiH.

Poslanik Predrag Kožul (HDZ­BiH) kazao je za Oslobođenje da nije siguran da će ovo zakonsko rješenje biti razmatrano 26. jula. Međutim, naglašava da je nužno usvojiti izmjene kako bi se izbori naredne godine proveli te implementirali izborni rezultati.

“Mi smo ponudili tu jednu varijantu i vi znate kako je to išlo na Domu naroda. Pitanje hitnosti procedure nije pitanje naše bahatosti, nego modela kako da Prijedlog što lakše dođe do Predstavničkog doma, da bi se o svemu moglo raspravljati” ,kazao je Kožul.

Ponovio je da su izmjene uistinu nužne, te da je u ovom trenutku teško špekulirati o tome hoće li OHR nametnuti naredne godine svoj izborni zakon. Dodao je da su u HDZ-u svjesni da će oko hitne procedure biti puno rasprave, budući da se u tom slučaju na Prijedlog ne može amandmanski djelovati, “ali i na to smo spremni”.

“Zakon može poslije ući u redovnu proceduru. U Predstavničkom domu računamo na glasove svih zastupnika koji objektivno procjenjuju ovu situaciju. Kako će se situacija razvijati, doista ne znam. Mi smo prvi korak napravili i prvi cilj ispunili. Oko daljnje sudbine zakona, kao i o OHR-u, ne bismo željeli špekulirati” ,zaključio je Kožul.

Poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković smatra da nema većine za izmjene Izbornog zakona po prijedlogu HNS-a. Nedopustivo mu je da bitne stvari poput ovog zakona budu stavljene u hitnu zakonodavnu proceduru.

“To su pitanja oko kojih očito ne postoji saglasnost u Federaciji. Potrebno je obezbijediti amandmansku fazu za Izborni zakon ukoliko uopšte postoji ikakva mogućnost da on, ovakav, prođe. Mislim da je OHR već dugo u potpuno pasivnoj poziciji i da on jednostavno pokušava da ostvari jednu politiku nemiješanja u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine” ,poručio je Novaković.

Stav SDP-a o pitanju Izbornog zakona HNS-a je također nepromijenjen. Poslanik Saša Magazinović smatra da je riječ o zakonu čiji je cilj “uspostava novog sistema u kojem Anto iz Širokog Brijega neće imati istu vrijednost glasa niti istu priliku da bude izabran kao Anto iz Tuzle”.

Stranka se pita

“Pored svih silnih diskriminacija koje već postoje u sadašnjem sistemu, uvodi se još jedna po kojoj će i pripadnici konstitutivnih naroda biti diskriminirani u zavisnosti od toga gdje žive. Očigledno je da svi oni Hrvati koji ne glasaju za HDZBiH nisu dovoljno dobri Hrvati” ,ističe Magazinović te dodaje da smo još predaleko i od izbora i od Izbornog zakona.

Diana Zelenika (HDZ 1990) nam je kazala da se ne može izjasniti kako će glasati za izmjene Izbornog zakona, budući da će 25. jula biti održan uži kolegij stranke. Naglasila je da će poštovati odluku vrha stranke ma kakva ona bila.

“Neću prejudicirati, sačekat ću taj kolegij, pa neka stranka odluči kako ćemo. Ne želim se oglašavati o pitanju stavova kolege Martina Raguža. Kada je u pitanju ad hoc ili žurna procedura, smatram da ona nije ni za što dobra. Uvijek ljudima treba ostaviti mogućnost amandmana. Kada zbrojnim glasove, vidim da zakon neće proći u Predstavničkom domu, poručila je Zelenika. Međutim, ona je mišljenja da svaki scenarij ide u korist predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića. Njegov tim je, prema njenih riječima, sve dobro “smutio” oko izmjena Izbornog zakona i Čoviću ide u korist i ako Prijedlog bude usvojen, ali i ako ne bude.”

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza za bolju budućnost BiH Mirsad Đonlagić sumnja da će zakon biti razmatran na sjednici u srijedu, budući da, kako je kazao, poslanici još nisu o tome dobili nikakvu obavijest. Kao i poslanica Zelenika, i poslanici ovog kluba će se o izmjenama Izbornog zakona odrediti dan ranije, nakon sjednice svog kluba.

“Jednostavno, o tome nismo raspravljali, jer mislimo da će zakon na dnevni red doći tek u septembru, kazao nam je Đonlagić. Ipak, tvrdi da će se sve znati sutra, budući “da se situacija u Bosni i Hercegovini može promijeniti 24 puta u 24 sata”.

Poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić ističe da će članovi ovog kluba (Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i on) biti protiv izmjena po HNS-u.

“Načini na koje se sve ovo radi oko izmjena Izbornog zakona su po našem mišljenju potpuno neprihvatljivi. Ako se želi rješenje, mora se ići potpuno drugim putem, uz drugi pristup i otvaranje unutrašnjeg dogovora, bez izlaženja sa jednostranim rješenjima” ,poručio je Šepić.

V.d. generalnog sekretara SDA i državni delegat Halid Genjac ranije je izjavio da će vrlo teško izmjene Izbornog zakona biti usvojene na Predstavničkom domu zbog poznatog raspoloženja političkih stranaka koje su u njemu zastupljene.

Destruktivan prijedlog

Naglasio je da, ukoliko zakon ne bude usvojen, SDA će u parlamentarnu proceduru dostaviti zakon koji je njena grupa eksperata sačinila, a nakon što prijedlog prođe stranačke organe. Kao razloge tome zašto SDA neće podržati izmjene, Genjac je naveo da je riječ o zakonu koji je destruktivan za vitalni interes Bošnjaka u sva tri elementa: Predsjedništvo BiH, Dom naroda FBiH i izbori za Mostar.

Ustavni sud BiH razmatrao je ranije ovog mjeseca apelaciju Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH o ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa Bošnjaka HDZ-ovim prijedlogom Izbornog zakona i ustanovio da vitalni nacionalni interes nije povrijeđen i da je sve urađenu u skladu s procedurama. Nakon toga je Dom, glasovima Kluba Hrvata, te članova SNSD-a i DNS-a usvojio pomenuti prijedlog.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Ranku i Veru Grešl, koje su mjesec ležale mrtve...

Pet dana od pronalaska njihovih beživotnih tijela u stanu u ulici Mile Budaka ili, kako to Mostarci kažu, “Gornjoj Šantićevoj”, nigdje u Mostaru ne...

Zašto sarajevski ćevap još nije zaštićen i da li...

Ćevapi su bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brend u inostranstvu. Postoje regionalne razlike u spravljanju i obliku ćevapa, a najpoznatiji su...

Zaustaviti izgradnju odlagališta otpada na Trgovskoj Gori

Bosna i Hercegovina se aktivirala po pitanju planova Hrvatske da izgradi odlagalište nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori. Tim stručnjaka, profesora i naučnika se sastaje...

Najnovije

Dileta pokazala novu frizuru, svi komentirali dekolte

Dileta Leota (Diletta Leota) svakih malo objavi poneku provokativnu fotografiju. Jedna je od najljepših italijanskih sportskih novinarki ovog puta je odlučila pokazati novu frizuru,...

Ranku i Veru Grešl, koje su mjesec ležale mrtve u stanu, nema ko sahraniti

Pet dana od pronalaska njihovih beživotnih tijela u stanu u ulici Mile Budaka ili, kako to Mostarci kažu, “Gornjoj Šantićevoj”, nigdje u Mostaru ne...

Bio sam najbliži da ugušim Habiba, natjerao sam ga na hrkanje

Imao je te 2014. godine Habib Nurmagomedov omjer 5-0, a naišao je na Brazilac Rafael dos Anjosa. Pobijedio je Dagestanac, ali nikada nije bio...

Slovenija: Preminuo 61 oboljeli, 1784 novih zaraza, mjere ostaju i idući tjedan

U bolnicama je trenutno 1284 oboljelih, dok je prvi korak u mogućem smanjivanju restrikcija da se taj broj spusti na manje od 1200. U Sloveniji...

Zašto sarajevski ćevap još nije zaštićen i da li bi nam ga mogli “oteti”?

Ćevapi su bosanski nacionalni specijalitet sa roštilja i najpoznatiji bosanski brend u inostranstvu. Postoje regionalne razlike u spravljanju i obliku ćevapa, a najpoznatiji su...

Đir sa Memom / Šta Buba Corelli i Jala Brat rade i piju u bekstejdžu uoči nastupa

U novoj epizodi ekskluzivnog serijala "Đir sa Memom" gostovali su trenutno najpopularniji reperi u BiH, ali i čitavom regionu, Jala Brat i Buba Corelli,...

Zaštite kožu iza ušiju tokom nošenja maske

Nošenje maski nas sve frustrira, prije svega zbog pojave bubuljica na bradi i iritacije lica, ali i zbog iritacije kože u predjelu ušiju. Stručnjaci...

Amra Džeko objavila fotografiju i oduševila sve: „Moje najveće bogatstvo i smisao života“

Amra Džeko, naša najpoznatija manekenka i supruga fudbalskog dijamanta Edina Džeke, bh. reprezentativca i aktuelnog fudbalera italijanske Rome objavila je fotografiju na društvenim mrežama. Naime,...
58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se