Svakodnevno polusatno trčanje produžava život

IZVORavaz.ba

Novo istraživanje ukazuje da oni koji redovno vježbaju mogu da uspore starenje ćelija, ali vježbe moraju da budu jakog intenziteta da bi efekat bio snažan, piše “Daily mail”.

Eksperti na Univerzitetu Brigam Jang kažu da postoji razlika između devet i sedam godina na ćelijskom nivou između onih koji redovno rade intenzivne vježbe u odnosu na one koji vježbaju umjereno.

Žene, navode istraživači, moraju da džogiraju do 30 minuta dnevno, pet dana sedmično, ako žele da smanje starenje ćelija. Za muškarce važi 40 minuta dnevno.

Trčanje, čak, može da odgodi i ublaži pojavu bora i sijede kose.

– Što ste aktivniji fizički, sve je slabiji proces biološkog starenja. To što imate 40 godina ne znači da ste i biološki stari 40 godina – kaže jedan od istraživača Lari Taker.

Istraživanje ukazuje da oni koji vježbaju duže i intenzivnije imaju duže telomere u odnosu na one koji ne vježbaju ili je njihova fizička aktivnost slabijeg intenziteta. Telomeri su proteinski “poklopci” ili baferi hromozoma.

Utvrđeno je da je dužina telomera snažno povezana sa starošću osobe i da se njihova dužina skraćuje sa godinama.

Što su telomeri duži oni mogu da zaštite DNK od slabljenja i podložnosti bolestima. Takođe, što su telomeri duži, osoba izgleda i osjeća se mlađe i zdravije.

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se