21.3 C
Bihać
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Sve o novom soju korone koji je jutros stigao u Srbiju: Koliko je opasan i da li je smrtonosniji

Za nepuna dva mjeseca britanski visokozarazni soj koronavirusa otkriven je u 60 zemalja

IZVORavaz.ba

Članovi Kriznog štaba i vodeći epidemiolozi smatraju da je britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju, izjavio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Potvrda je stigla i sa Instituta za mikrobiologiju i imunologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Poznato je i kako je britanski soj koronavirusa stigao u Srbiju: donijela ga je jedna putnica iz Londona, koja je bila negativna na PCR testu. Ona je imala lakše simptome, a njen suprug teže – obostranu upalu pluća.

Kad je otkriven?
Novi soj koronavirusa prvi put je otkriven u septembru u Velikoj Britaniji. Već u novembru je oko četvrtina slučajeva u Londonu bila ova nova varijacija.

U decembru je novi soj stigao do skoro dvije trećine slučajeva.

Kako je nastao novi soj?
Član Kriznog štaba, virusolog Tanja Jovanović objasnila je da su se u slučaju novog soja mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata.

– Sve mutacije koje se nalaze u britanskom soju nalaze se i u našim izolatima i u izolatima cijelog svijeta, ali samo kao pojedinačne mutacije. Ono što je novo u britanskom soju jeste da su se mutacije akumulirale u okviru jednog virusnog izolata – objasnila je Jovanović.

Virusolog je navela da novi soj vodi porijeklo od infekcije imuno kopromitovanih osoba koje su imale infekciju duže od osam sedmica, kada je u samom organizmu čovjeka došlo do pojave pojedinačnih mutacija.

– Pošto su ti pacijenti bili imuno kompromitovani, bili su pod selektivnim pritiskom terapije i terapija koja se primjenjivala u liječenju takvih bolesnika utjecala je na izmjenu karakteristika virusa – objasnila je Jovanović.

Koliko je mutacija opasna?
Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) potvrdio je jučer da postoje dokazi da je novi soj koronavirusa ne samo i do 70 posto zarazniji, već i smrtonosniji.

Glavni naučni savjetnik britanske vlade Patrik Valans objasnio je kako su došli do ove tvrdnje.

– Ako bi 10 ljudi umrlo od infekcije na 1.000 pacijenata koji su zaraženi prvobitnim sojem koronavirusa, u slučaju zaraze novim sojem ta brojka bi mogla porasti na 13 ili 14 smrtnih slučajeva – objasnio je Valans.

Ovi podaci još nisu potvrđeni, budući da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja

Za nepuna dva mjeseca britanski visokozarazni soj koronavirusa otkriven je u 60 zemalja, saopćila je ove sedmice Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Kako izgleda razvoj bolesti?
Da li su simptomi, pa i tok bolesti koju izaziva britanski soj virusa drugačiji? Na Univerzitetu u Južnoj Kaliforniji naučnici su identifikovali redoslijed simptoma i kako se oni razvijaju.

Naučnici su analizirali stope incidencije simptoma koje je prikupila WHO od preko 55.000 hiljada potvrđenih slučajeva korone.

Njihovi nalazi ukazuju da simptomi idu sljedećim redom:

Groznica, kašalj i bolovi u mišićima, mučnina i povraćanje, dijareja.

Da li su postojeće vakcine efikasne na novi soj?
Paskal Sorijo, izvršni direktor kompanije AstraZeneka koja proizvodi oksfordsku vakcinu protiv kovida 19, izjavio je krajem decembra da je vakcina ove kompanije efikasna i protiv novog soja koronavirusa otkrivenog u Velikoj Britaniji. Sorijo je ukazao da je potrebno dodatno testiranje efikasnosti ove vakcine, ali je najavio da je otkrivena “dobitna formula” kojom se može unaprijediti efikasnost vakcine.

Inaktivirana vakcina koju je razvila Sinofarmova “China National Biotec Group” (CNBG) širokog je spektra i može unakrsno da neutralizira različite sojeve koronavirusa, rekao je predsjedavajući CNBG-a Jang Šiaoming.

On je istakao da je Sinofarmova vakcina efikasna protiv mutacija koronavirusa, uključujući i onu koja je prvi put prijavljena u Velikoj Britaniji.

Da li smo mogli da izbjegnemo novi soj?

U najkraćem – ne. O tome je prije desetak dana govorio i epidemiolog dr. Predrag Kon.

– Teško je vjerovati da ako se to širi po Evropi, neće doći i kod nas.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se