Naslovnica MAGAZIN Sve što niste znali o orgazmu: Osjećate li podrhtavanje tijela nakon seksa...

Sve što niste znali o orgazmu: Osjećate li podrhtavanje tijela nakon seksa rgazam oslobađa od stresa, samim tim čini ljude sretnijima, ali i povezanijima sa partnerom

0

Koliko je orgazam bitan, najbolje znaju oni koji ga doživljavaju, često ili rjeđe, a više ga cijene sigurno ovi prvi.

Ovi prvi isto tako znaju i da orgazam oslobađa od stresa, samim tim čini ljude sretnijima, ali i povezanijima sa partnerom.

Brojni stručnjaci ističu kako je mnogo stvari u vezi s orgazmom nepoznato, ali je znano da postoji 12 vrsta orgazma, ali i da je ženski, naprimjer, duži nego muški. Kod jačeg spola on traje najviše 10 sekundi (prosjek je osam), dok žene mogu doživjeti orgazam i do 20 puta tokom jednog odnosa.

Struka ističe i kako su najbolje godine za orgazam nakon 36., jer žene tada više uživaju u orgazmima i u seksu generalno, osjećaju se privlačnije i moćnije, tvrdi struka.

Treba napomenuti i da je sindrom stalne genitalne orošenosti stanje kada žene konstantno doživljavaju orgazme i mogu ih doživjeti i do 100 puta dnevno. Zvuči zabavno, ali je to ozbiljan problem, jer može dovesti do zdravstvenih komplikacija, od kojih su neke otok i bol.

12 vrsta orgazama

Stručnjaci, također, ističu da ne postoji samo jedna vrsta orgazma, odnosno da žene mogu doživjeti čak 12 vrsta orgazama.

1. Orgazam klitorisa

Najčešći oblik orgazma koji se može doživjeti tokom jednog odnosa.

2. Orgazam G-tačke 

Manje uobičajen, ali dobro poznat orgazam, neki naučnici ističu da G-tačka uopće ne postoji.

3. Analni orgazam

Orgazam koji možete doživjeti tokom analnog seksa.

4. Pomiješani orgazam Riječ je o orgazmu koji doživljavate kad se stimulira nekoliko različitih dijelova tijela.

5. Višestruki orgazmi

Doživljaj nekoliko orgazama tokom jednog odnosa.

6. Uspavani orgazam 

Orgazam koji doživljavamo dok spavamo.

7. Cervikalni orgazam

Dešava se kad je u pitanju duboka penetracija, kao i kod upotrebe seks-igračaka.

8. Orgazam U-tačke 

Uretra ne služi samo za mokrenje, već je okružena skrivenim dijelovima klitorisa i stimulacijom ovog dijela možete doživjeti orgazam.

9. Orgazam A-tačke

Ovaj orgazam dešava se stimulacijom tačke koja se nalazi iznad cerviksa u predjelu kod purka.

10. Orgazam bradavica Ovu vrstu orgazma mogu doživjeti i muškarci i žene kad im se stimuliraju bradavice.

11. Orgazam prilikom vježbanja

Jedan od najmanje omiljenih, a dešava se kad vam se stimuliraju mišići trbuha i karlice.

12. Odgođeni seksualni odgovor 

Kod žena, koje mogu doživjeti višestruke orgazme, može se desiti da se nakon seksa javi zamućen vid, ali i da osjećaju podrhtavanje tijela kao da je zemljotres.

Dan orgazma

Treba napomenuti i da je seksualno zadovoljstvo različito kod svakog ponaosob, jer ne vole svi ljudi iste stvari. Stručnjaci ističu i da nije ništa loše ili pogrešno s vama i vašim tijelom ukoliko vam neke stvari ne pričinjavaju zadovoljstvo, ako vam treba više vremena da doživite orgazam ili ako ne doživljavate orgazam uopće. Činjenica je da ono što pali kod jednih, kod drugih izaziva sasvim drugačiju reakciju.

Inače, 22. decembar obilježava se kao svjetski Dan orgazma i na taj dan skreće se pažnja na to koliko su pojedina društva seksualno neosviještena i neupućena, ali i na tabue u vezi sa seksom i orgazmom.