SVE TAJNE AFERE “AGROKOMERC”: Afera koja je srušila Jugoslaviju (VIDEO)

Prije tri decenije dogodila se najveća ekonomska afera u SFR Jugoslaviji – Fikret Abdić, generalni direktor Agrokomerca iz Velike Kladuše emitovao je mjenice bez pokrića u vrijednosti od nekoliko stotina miliona dolara kojima je finansiran razvoj preduzeća. Poslije te afere ništa nije bilo isto kao prije. Raspad Agrokomerca bio je posljedica potrošenosti feudalnog modela upravljanja socijalističkom privredom. Krah Agrokomerca nagovijestio je raspad Jugoslavije. Nestalo je preduzeće, nestala je država, ali ostali su ljudi koji i dalje vjeruju u utopiju, piše Miša Brkić u velikom istraživanju o aferi “Agrokomerc” koje će u dva dijela biti objavljeno u Nedeljniku.

Prvi dio ekskluzivnog istraživanja povodom 30. godišnjice afere koja je srušila Juigoslaviju, objavljen je u Nedeljniku koji je na kioscima 29. juna.

Mnogi historičari, analitičari i političari pripisuju toj detonaciji svojstvo neutronske bombe koja je polomila političke stubove i ekonomsku armaturu na kojima je počivala Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija. Afera Agrokomerc simbolizovala je depresiju koja je sredinom osamdesetih zavladala u BiH i u Jugoslaviji. Najprije je došlo do opšteg kraha rasklimatanog ekonomskog sistema koji je mogao “cvjetati” samo zahvaljujući stranim kreditima. Zemlja je bila puna “privrednih giganata” koji su poslovali s gubicima čak i da nisu morali da otplaćuju dugove.

Otkud afera gigantskih razmjera i s kataklizmičkim posljedicama u posttitovskoj Jugoslaviji?

U traganju za odgovorima na ovo pitanje najviše je razvijeno teorija zavjere koje počivaju na krupnim “zvjerkama”, zavjerama, ličnim animozitetima, lokalnim i nacionalnim interesima, podmetanjima, borbi za vlast…

Među najrasprostranjenijim i najčešće eksploatisanim teorijama do današnjih dana opstaje ona po kojoj je afera Agrokomerc bila jedna od važnijih baražnih priprema političkih, vojnih i bezbjednosnih krugova za razbijanje Jugoslavije preko čuvene Osme sjednice Centralnog komiteta Saveza komunista Srbije koja je ustoličila neprikosnovenog lidera Srba i demontera Jugoslavije – Slobodana Miloševića. Iako najviše zavodljiva, ta teorija nije jedina i nije potpuno tačna.

Ima pristalica “prizemnije”, odnosno realnije teorije (među trezvenim ekonomskim analitičarima) da je osigurač iz te neutronske bombe koja je razorila Jugoslaviju izvukao Fikret Abdić zvani Babo, generalni direktor Složene organizacije udruženog rada (SOUR) Agrokomerc iz Velike Kladuše…

https://www.youtube.com/watch?v=nWw-Iypikn4

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se