(Sve)moćno jabukovo sirće

Vrijeme je godišnjih odmora, a na ljetovanju se često dogode nepredviđene situacije i padne imunitet. Da se zdravstvena situacija ne bi iskomplikovala, ali i da biste spriječili bolesti i infekcije ili ublažili njihovo dejstvo, važno je da na ljetovanju imate priručnu apoteku. Uz razne medikamente, obavezno ponesite i jabukovo sirće (najbolje organsko). Kako vam ova namirnica može pomoći da sačuvate zdravlje, za “Život plus” objašnjava nutricionista Predrag Nenadić.

Jabukovo sirće bi obavezno trebalo nositi na ljetovanje, kao sastavni dio priručne apoteke, jer može da učini mnogo za zdravlje svakog člana porodice. Ova jednostavna i zdrava namirnica pomaže kod infekcija, stomačnih tegoba, prehlade, trovanja, brani organizam od virusa i bakterija. Vjekovima se koristi u lječenju psihofizičkih problema, za bolje varenje i cirkulaciju krvi, lječenje grla, bubrega, žuči, regulisanje holesterola i šećera, kod proširenih vena, spriječava stvaranje tromba i čisti krv od toksina.

* Na koji način se primjenjuje terapija?

– Kada ste umorni, malaksali, osjećate bolove u mišićima ili imate osjećaj da ćete se prehladiti, obloge od jabukovog sirćeta i njegovo utrljavanje u kožu, pomoći će mišićima i dati tijelu snagu. Ove obloge pomaži i kod problema sa venama, pa nestaje bol, grčevi u listovima i osjećaj da su vam noge teške, što se naročito dešava tokom ljeta. Ako imate bolove u vratu i leđima, kao posljedicu promahe ili dugog i nepravilnog sjedenja, utrljajte sirće. Vratiće tijelu pokretljivost i vitalnost, posebno nakon umora od dugog puta ili neprospavane noći – ističe naš sagovornik.

* Kaka jabukovo sirće pomaže u slučaju stomačnih problema?

– U ljetnjim mjesecima, posebno u uslovima kampovanja ili prilikom konzumiranja lako kvarljive hrane, može doći do stomačnih tegoba. U takvim situacijama jabukovo sirće je od krucijalne pomoći. Može da spriječi trovanje i predupredi sve vrste stomačnih infekcija i zarazu. Istovremeno, omogućava probavnom traktu normalan rad. Ukoliko, pak, često pretjerujete u jelu, masnoj hrani i piću, grickalicama i slatkišima, krv postaje kisela i organizam vremenom počinje da trpi i oboljeva. Čim unesete sirće u organizam, normalizuje se PH vrednost u krvi.

Nutricionista Predrag Nenadić ističe da aktivni kalijum u jabukovom sirćetu poboljšava koncentraciju, mentalnu i radnu sposobnost. Ovu namirnicu preporučuje i kao prirodno i zdravo sredstvo za dezinfekciju, kojim možete da prebrišete pribor za jelo, posuđe i čaše, a potom ih isperete vodom.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se