Tajni snimak atentata na Johna Kennedyja zgrozio američku javnost (VIDEO)

Jako puno ljudi čulo je za Zapruderov film, jedini snimak atentata na američkog predsjednika Johna F. Kennedyja. Tačno 486 sličica filma nastalo je sunčanog dana 1963. godine u Dallasu. Iza kamere stajao je krojač Abraham Zapruder i tih 26 sekundi filma zabilježilo je jedan od najopasnijih zločina.

Jedna sličica

Međutim, malo je poznato da je Zapruder lično tražio da se ne objavi jedna sličica iz čitavog filma. Sličica broj 313 davala mu je noćne more zato što se na njoj jasno vidi trenutak kada metak izbacuje Kennedyjevu moždanu masu.

Trebalo je da prođe više od decenije nakon ubistva u Dallasu da američka i svjetska javnost napokon vidi tu ključnu sličicu.

Kako piše Smithsonian, Zapruder je prodao magazinu “Life” autorska prava na film za 150.000 dolara, ali je jasno rekao da on ne želi da objavi ključnu sličicu. Ne želi da pusti to zlo u američku kolektivnu svijest, a i “Life” je kasnije dijelio njegovo mišljenje, prenosi express.hr.

Naravno, neko je objavio čitav film, zajedno sa sličicom 313. Taj neko bio je Geraldo Rivera, slavni TV voditelj.

Kad je on 1975. godine prvi put prikazao čitav film, američka javnost vidjela je nešto o čemu su tek čitali i tako su se rodile prve teorije zavjere.

Kad je iduće, 1976. godine, posebna komisija krenula s novom istragom zbog Kennedyjevog ubistva, odlučili su biti strožiji. Po završetku istrage, tri godine kasnije, zaključili su da su CIA i FBI zadržali neke ključne dokumente i nisu ih isporučili ranijim istragama.

Četvrti pucanj

Daleko najkontroverzniji zaključak došao je na osnovu snimka s policijskog radija koji je navodno zabilježio i četvrti pucanj s brežuljka ispred Kennedyjeve povorke. To bi značilo da je bio i drugi ubica i da je Lee Harvey Oswald bio samo dio veće zavjere.

Godinama kasnije, nakon nekoliko stručnih pregleda, američka akademija nauka došla je do zaključka da snimak nije adekvatan dokaz. Tako je istraga došla na početak, prenosi express.hr.

Teorije zavjere pojavljivale su se kao pečurke poslije kiše, a jako puno pričalo se o enigmatskom čovjeku s kišobranom.

Svi su se pitali šta je radio jedan ozbiljno odjeven čovjek, sam, samo sa kišobranom.

Louie Steven Witt, kako se zvao taj čovjek, sam je došao da bi ispričao svoje motive. Rekao je da je došao s kišobranom zato što se protivio političkom djelovanju Kennedyjevog oca, Josepha Kennedyja, bivšeg ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu koji je tridesetih godina prošlog stoljeća podržavao popustljivu politiku prema Adolfu Hitleru.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se