12.4 C
Bihać
Utorak, 19 Oktobra, 2021

Tate imaju puno više vremena za sebe nego mame, pokazuju rezultati ankete

NOVO istraživanje pokazalo je da očevi možda uzimaju puno više vremena za sebe nego što to čine mame.
Istraživanje koje je proveo Zulily pokazalo je da 68 posto mama ima samo jedan do pet sati tjedno vremena za sebe i svoje potrebe, dok su rezultati pokazali da očevi imaju šest ili više sati.

Portal Parents također primjećuje da je ranija Zulilyjeva studija otkrila da mame sada imaju 31 posto manje vremena za sebe u odnosu na vrijeme prije početka pandemije koronavirusa.

“Mame su često mentalno opterećene obavljanjem dodatnih zadataka na poslu i kod kuće”, rekla je Lindsay C. Malloy.

Dr. Malloy, izvanredna profesorica psihologije na Sveučilištu Ontario Tech i suosnivačica neprofitnog Pandemic Parentinga, dodala je kako je postojanje “mamine krivnje” potpuno stvarno i vrlo izazovno, osobito tijekom blagdana.

“Kao majka dvoje djece s punim radnim vremenom u istraživačkom i nastavničkom poslu, zasigurno to mogu razumjeti”, rekla je: “Često mi se teško sjetiti da briga o sebi nije sebična i zapravo je zaista važna.”

Ona također potiče roditelje da se ne boje pitati za pomoć “suradnike, prijatelje, susjede i partnere”, koji su “svi vjerojatno spremni pomoći u brizi oko onoga što treba učiniti – a u nekim bi slučajevima trebali podijeliti tu odgovornost.”

Pronalaženje vremena za sebe je presudno jer dolazi s hrpom prednosti. Istraživanje je pokazalo da to može povećati sreću, smanjiti stres, smanjiti ili eliminirati anksioznost i depresiju, a može čak i smanjiti bolesti srca, moždani udar i rak.

“Dijeleći teret, ne samo oko izvršavanja zadataka već i razmišljanja o tome što treba učiniti i upravljanja svim tim, možete se nadati da ćete se osjećati manje odgovornima i manje krivima zbog vremena koje uzimate za sebe”, rekla je dr. Malloy te zaključila: “Mame prečesto podnose većinu ‘kognitivnog opterećenja’ za svoje obitelji.”

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se