13.5 C
Bihać
Četvrtak, 21 Oktobra, 2021

Tegeltija: Sljedeće sedmice saopćit ću svoju odluku

Na jučerašnjoj sjednici VSTV-a donesena su tri zaključka, od kojih se jednim predsjednik VSTV-a poziva da razmotri mogućnost podnošenja ostavke

IZVORavaz.ba

Predsjednik Visokog sudskog tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milan Tegeltija izjavio je danas da će sljedeće sedmice saopćiti svoje odluke i obrazložiti ih.

Tegeltija je na svom “Twitter” nalogu napisao da će sljedeće sedmice u Banjoj Luci biti održana konferencija za novinare na kojoj će javnosti saopćiti svoje odluke i njihove razloge.

Na jučerašnjoj sjednici VSTV-a donesena su tri zaključka, od kojih se jednim predsjednik VSTV-a poziva da razmotri mogućnost podnošenja ostavke s obzirom na to da je “usljed svih okolnosti narušeno partnerstvo između Savjeta i njegovih strateških međunarodnih partnera, a što znatno otežava rad VSTS-a i započetih projekata”.

Tegeltija je nakon sjednice rekao novinarima da je i sam podržao taj zaključak.

Jedan od zaključaka bio je i taj da VSTV konstatuje da se nezakonitim snimanjem i praćenjima nosilaca pravosudnih funkcija narušava njihova sigurnost i siguran ambijent za zakonito i nezavisno donošenje odluka i zahtjeva od svih nadležnih organa, posebno tužilaštava, da promptno i efikasno djeluju po svim ovakvim saznanjima, s ciljem zaštite pojedinaca i nezavisnosti pravosudnog sistema uopće.

U trećem zaključku se navodi da se VSTV ne može izjasniti o odgovornosti predsjednika Vijeća na osnovu u medijima objavljenog audio sadržaja, jer se u ovom trenutku ne može potvrditi njegova zakonitost i autentičnost.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se