32.8 C
Bihać
Nedjelja, 20 Juna, 2021

Teret migrantske krize ne mogu nositi samo tri kanona u FBiH

Predsjednik Komisije Damir Mašić istakao je, predstavljajući zaključke sa sjednice, da od svih policijskih agencija zahtijevaju da u okviru svojih nadležnosti pojačaju aktivnosti na utvrđivanju identiteta migranata

IZVORavaz.ba

Poslanici u Parlamentu Federacije BiH očekuju uspostavljanje efikasnog sistema koordinacije djelovanja nadležnih i sigurnosnih službi, kao i usklađivanje aktivnosti kontrole boravka i kretanja migranata u BiH, jedan je od zaključaka današnje hitne sjednice članova Komisije za sigurnost federalnog parlamenta koja je održana u Bihaću.

Predsjednik Komisije Damir Mašić istakao je, predstavljajući zaključke sa sjednice, da od svih policijskih agencija zahtijevaju da u okviru svojih nadležnosti pojačaju aktivnosti na utvrđivanju identiteta migranata koje zateknu na teritoriji svog djelovanja.

Smještajni kapaciteti
– Od Evropske komisije, odnosno međunarodnih organizacija tražimo da boravišne kontejnere iz “Bire” konačno stave na raspolaganje nadležnim institucijama u BiH. Neophodna je i izmjena zakonske legislative, s obzirom na to da postojeća nije adekvatna za situaciju i problematiku sa kojom se suočavamo – istakao je Mašić.

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH zatražili su i hitno osiguravanje dodatnih uslovnih smještajnih kapaciteta za migrante na kompletnoj teritoriji BiH.

Naglašeno je da je nedopustivo da teret migrantske krize nosi samo FBiH, odnosno Unsko-sanski kanton, Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton.

Ozbiljan sigurnosnni problem
Ukazano je na nedostatak koordinacije nadležnih institucija i agencija, ali i problem tehničko-materijalne opremljenosti policijskih agencija, te nedovoljnu informisanost o kompletnoj situaciji.

Poslanik u federalnom Parlamentu Hamdija Abdić istakao je značaj današnje sjednice jer je još jednom skrenuta pažnja na ozbiljan sigurnosni problem, naročito u USK.

Pozivu poslanika u federalnom parlamentu odazvali su se predstavnici Ministarstva sigurnosti u Vijeću ministara, Službe za poslove sa strancima, Granične policije, Federalne uprave policije, kao i Vlade USK, te grada Bihaća, a sjednici je prethodio obilazak lokaliteta “Lipa” i parcele sa vojnim šatorima u koje je odnedavno privremeno smješteno više stotina migranata i izbjeglica.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se