TEŠKA SITUACIJA U ZDRAVSTVU U USK: Kako su nastala velika dugovanja Kantonalne bolnice

Ministra Kapića nije iznenadila teška situacija u kojoj se nalazi Kantonalna bolnica, jer je i prije nego je postao ministar bio u toku dešavanja u KB “Irfan Ljubijnkić”. Prije svega to se odnosi na velika financijska dugovanja koja su se godinama gomilala. Dug bolnice je 14,5 miliona KM. Kako bi počeli rješavati ovaj problem zdravstva na USK potrebno je ažurnije djelovanje i bolja saradnja vodećih ljudi u zdravstvu i Vladi kantona. Početni korak je već učinjen, to je stavljanje u proceduru Zakona o Bolnici kojim će se omogućiti donošenje pravilnika o unutrašnjoj organizaciji opreme, prostora i kadra i usklađivanje zakonskih normi sa Federalnim zakonima o zdravstvu. Zatim slijedi implementacija donesenih akata.

Direktor Kantonalne bolnice Smail Dervišević smatra da Bolnica ne može funkcionirati na sa dosadašnjim načinom financiranja gdje se godišnje dodjeljuje grant od 2 miliona KM dok za uposlene i obaveze preme državi se izdvaja oko 1,8 miliona. Preostalih 200 000 KM često nije ni pola od onog što treba za funkcionisanje ove zdravstvene ustanove. Tad nastaju dugovanja i gomilanja istih.

Lošoj situaciji doprinosi i veliki broj neosiguranih lica koji na ovom kantonu dostiže cifru 80 000. Procjenjuje se da se na neosigurana lica godišnje troši oko 300 000 KM, a ta sredstva neko mora namiriti. Na pitanje o poboljšanju usluga pacijentima, Dervišević je dogovorio, da najveći problem predstavlja nedostatak smještajnih kapaciteta što očekuju da bi mogli riješiti uz pomoć kantonalne vlade
Izjave mistra Kapića i direktora Kantonalne bolnice pogledajte u cijelosti u videu ispod.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se