Thiago Motta želi revoluciju nogometa sa “super ofanzivnom” 2-7-2 formacijom

Naime, Motta želi igrati “super ofanzivnu” formaciju.

Trenutno vodi juniorsku ekipu PSG-a i u briljantom intervjuu Italijan je rekao kako želi revoluciju igre koristeći “kratki” tim koji će “kontrolisati igru s visokim presingom i velikom kretnjom sa i bez lopte.”

Također želi da se golman računa kao veznjak.

Mottina formacija (Foto: Twitter)

Mottina formacija (Foto: Twitter)

U intervjuu za italijansku Gazzettu dello Sport, bivši PSG-ov veznjak je objasnio svoju taktiku.

“Moja ideja je da se igra ofanzivno. Kratki timovi kontrolišu igru, visoki presing i mnogo kretnje sa i bez lopte. Želim da igrač koji ima loptu uvijek ima tri ili četiri solucije i dva saigrača blizu da mu pomognu. Teškoća u nogometu je često raditi jednostavne stvari, ali kontroliši bazu, dodavanje i imaš je besplatno. Ne volim brojeve na terenu jer vas oni zavaraju. Možeš biti super ofanzivan s 5-3-2 i defanzivan s 4-3-3. Sve zavisi od kvalitete igrača. Igrao sam utakmice u kojima su dvojica stopera završavala skroz naprijed kao devetka i desetka. Ali to ne znači da ne volim ljude poputa Samuela ili Chiellinija, koji su rođeni defanzivci”, rekao je Motta.

Kasnije u intervjuu, novinar Andrea di Caro ga je pitao da li priča o 2-7-2 formaciji, što znači da igra s 12 igrača, ako se tu računa golman.

“Ne, golman se računa među sedam igrača u sredini. Za mene, napadač je posljednji igrač odbrane, a golman prvi napadač. Golman počinje igru, a napadači su prvi kada treba napraviti presing da se preotme lopta”, rekao je Motta.

Motta je rekao kako je njegov cilj voditi prvi tim PSG-a.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se