6.9 C
Bihać
Subota, 27 Novembra, 2021
Array

Tihe bosanske heroine: One su nepokolebljivo branile svoju domovinu

Tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata u BiH nerijetko se bilježilo istupanje žena iz koliko-toliko sigurne zone nevidljivih brižnih domaćica. .

Vlastitim direktnim učešćem u borbi za slobodu, primjerom krajiških i bosanskih heroina pisale su historiju jedne, vrijedne života, odbrambeno-oslobodilačke borbe ovdašnjih ljudi. Dolaskom slobode, vratile su se svom nevidljivom životu, ostavljajući drugima da pričaju o njihovim herojstvima.

Jedna od njih je bila i tada 18-ogodišnja djevojka Mevlida Bašanović Konjević, koja je zajedno sa oko 30 mladih djevojaka i žena pristupila Teritorijalnoj odbrani, a po ratnom rasporedu, kao bolničarka. Netom prije izbijanja agresije na našu zemlju Mevlida se nalazila u susjednoj Republici Hrvatskoj gdje je rat već pokazao svoje lice. Dolaskom kući, donijela je odluku da će braniti svoju domovinu, čime je i počeo njen ratni put. Kako nam je, između ostalog kazala, skoro svi ukućani bili su angažirani u odbrani predvođeni ocem koji je položio život boreći se protiv agresora.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se