12 C
Bihać
Subota, 23 Oktobra, 2021

Trajno sjećanje na najhrabrije sinove

Općina Novi Grad njeguje sjećanje na žrtve, heroje i događaje iz perioda agresije na Sarajevo i BiH. Upravo u znak sjećanja na najhrabrije sinove, ali i druge žrtve agresije, kontinuirano se na području Novog Grada grade nova spomen-obilježja i obnavljaju ranije izgrađena kako bi se trajno od zaborava sačuvali njihova imena i zasluge u odbrani domovine od agresora.

Mermer
– I u ovoj godini radi se rekonstrukcija i sanacija spomen-obilježja šehidima i poginulim borcima Novog Grada, na kojima će biti zamijenjeni panoi i mesingane ploče koje su oštećene usljed vremenskih prilika. Umjesto njih, bit će postavljeni novi panoi od mermera s ugraviranim imenima poginulih branitelja, kao i postolja za polaganje cvijeća. U toku su radovi na rekonstrukciji i sanaciji spomen-obilježja na šehidskom mezarju Boljakov Potok, gdje se rade izmještanje spomen-ploče i izrada postamenta za polaganje cvijeća. Istovremeno se rade i rekonstrukcija i sanacija spomen-obilježja kod Osnovne škole “Umihana Čuvidina”, u toku je demontaža bakarnih ploča, a umjesto njih, biće postavljene masivne mermerne ploče, koje su dugotrajnije, ljepše i lakše za održavanje, kazali su u ovoj lokalnoj zajednici.

Prije tri godine, kod zgrade Općine, izgrađeno je Centralno spomen-obilježje, na kojem su imena 1.960 šehida i poginulih boraca

Također, u toku je rekonstrukcija spomen-obilježja kod Doma kulture Švrakino Selo, kao i spomen-obilježja kod OŠ Dobroševići.
Već je završena obnova spomen-obilježja Zami Dučiću, komandantu Trećeg bataljona 167. slavne motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH i komandantu manevarskog bataljona 101. motorizovane brigade i njegovim saborcima, te spomen-ploča Smailu Šikalu, komandiru vojne policije 2. motorizovane brigade Armije RBiH, a urađena je sanacija spomen-ploče hair-česme u parku SRC-a Srce.

Ratni heroji
U narednim danima zamijenit će se rasvjetna tijela na spomen-obilježju ratnim herojima Safetu Hadžiću i Safetu Zajki kod zgrade Općine. Za te radove iz općinskog budžeta izdvojeno je oko 50.000 KM.
S obzirom na to da su postojeća spomen-obilježja rađena prije deset i više godina, mesingane ploče s aluminijskim postamentima su dotrajale i korozirale, tako da se na nekim imena više ne mogu pročitati. A kako bi imena branilaca ostala trajno sačuvana, Općina radi na ugradnji kamenih postamenata s uklesanim imenima.

Dodaj komentar:
Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se