21.3 C
Bihać
Nedjelja, 1 Avgusta, 2021

Tražio azil u Hrvatskoj pa s osmoricom Hrvata uhvaćen u krijumčarenju migranata

POLICIJSKI službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske u suradnji s policijskim službenicima Policijske uprave primorsko-goranske i Policijske uprave osječko-baranjske, a u koordinaciji s Upravom kriminalističke policije Ravnateljstva policije, provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno osam hrvatskih državljana te jedan afganistanski državljanin zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske Unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma” iz čl. 326. Kaznenog zakona RH.

Naime, tijekom današnjeg prijepodneva, 1. veljače 2021. godine, na području osječko-baranjske, primorsko-goranske, zagrebačke te krapinsko-zagorske policijske uprave uhićeno je više osoba, a na području Zagreba, Rijeke i Osijeka su pretražene prostorije kojima se te osobe koriste. Konkretnije, uhićena su dvojica 19-godišnjaka, dvojica 20-godišnjaka, 21-godišnjak i trojica 22-godišnjaka – svi hrvatski državljani – te 19-godišnji strani državljanin, inače tražitelj međunarodne zaštite u Republici Hrvatskoj.

Svu devetoricu muškaraca se sumnjiči da su unatrag tri mjeseca nezakonito preko državne granice prevezli najmanje 60 stranih državljana – nezakonitih migranata. Migrante su preko granice prebacivali tako što je osumnjičeni 19-godišnjak (tražitelj međunarodne zaštite) na području Banovine i istočne Slavonije pronalazio osobe koje su nezakonito iz Bosne i Hercegovine ušle u Hrvatsku, dok su uhićeni hrvatski državljani organizirali njihov prijevoz i prevozili ih dalje prema Sloveniji i drugim državama članicama EU.

Procjenjuje se da su na navedeni način stekli nezakonitu materijalnu korist od najmanje 150.000,00 kuna.

Također je prilikom pretraga kod jednog 22-godišnjeg hrvatskog državljanina pronađeno 650 grama marihuane i 11 grama sjemenki indijske konoplje uz dvije precizne vage i dvije drobilice za marihuanu.

Po završetku kriminalističkog istraživanja sva devetorica će, uz kaznenu prijavu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl. 326. Kaznenog zakona i zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz čl. 190. Kaznenog zakona “Neovlaštena proizvodnja i promet drogama”, biti predani pritvorskom nadzorniku, priopćila je policija.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se