Naslovnica SPORT Treba li na travnjaku Pecare pasti mrtva glava da NS BiH adekvatno...

Treba li na travnjaku Pecare pasti mrtva glava da NS BiH adekvatno reaguje?

0

Utakmice između Širokog Brijega i Sarajeva na stadionu Pecara su mnogo više od nogometa, i to ne baš u lijepom kontekstu.
Više od decenije putovanje nogometaša i navijača Bordo tima u Široki Brijeg više liči na pohod u rat nego na sportsku manifestaciju.

Prije deset godina na ulicama ovog hercegovačkog gradića zauvijek je prestalo kucati srce mladića Vedrana Puljića čiji ubica punu deceniju hoda kao slobodan čovjek.

No, istu sudbinu su u više navrata mogli doživjeti i igrači Bordo tima.

Ako se i može zažmiriti, a ne bi smjelo, na tradicionalno orgijanje sa tribina Pecare uz prigodnu ustašku ikonografiju, slavljenje i veličanje ratnih zločinaca, zviždanje himni Bosne i Hercegovine i fašističkim povicima s tribina, Nogometni savez BiH mora stati u kraj gađanju igrača koje može završiti i tragičnim epilogom.

I dok su u centru medijske pažnje godinama najvatreniji navijači Širokobriježana Škripari, na večerašnjem duelu osmine finala Kupa BiH igrač Sarajeva Anel Hebibović je pogođen sa dijela tribine na kojem se nalaze “obični” gledatelji.

I dok se prije sve moglo svaljivati na huligane iz redova Škripara pod floskulom “neodgovorni pojedinci”, veoma je zabrinjavajuće to da su se i “obični” gledatelji “ohrabrili” pa počeli gađati tvrdim predmetima igrače Bordo tima.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine je u više navrata novčano kažnjavao Široki Brijeg, no očito da su kazne preblage.

I jedini put kada su se čelnici krovne kuće bh. nogometa usudili kazniti klub sa Pecare prije dvije godine sa 25.000 KM i čak sedam utakmica pred praznim tribinama, ubrzo su se pokajali i “pomilovali” Široki Brijeg koji je samo tri utakmcie igrao bez prisustva gledatelja.

Pitanje za čelnike NS BiH je jednostavno: Da li na travnjaku Pecare treba pasti mrtva glava da NS BiH adekvatno reaguje?

Ili će se i dalje voditi večerašnjom izjavom trenera Širokobriježana Tonija Karačića “sve je to folklor u BiH”?

Jer ukoliko savez bude prećutno odobravao ovakav vid primitivizma s tribina Pecare, to će biti poruka i drugim posjetiocima stadiona širom Bosne i Hercegovine, iako i u drugim gradovima ima itekako navijačkih ispada, da slobodno mogu raditi šta god požele.

A, usput, i policija i tužilaštvo bi se trebali više aktivirati da, ako ništa, identifikuju počinitelje ovih djela i adekvatno ih kazne i zabrani im pristup stadionima.