Trening iz snova: Spavate i pritom mršate

IZVORavaz.ba

Ovo zvuči kao trening iz snova. Pa, velika vijest je da taj način zaista postoji i pritom ne uključuje gomile nedokazanih lijekova, magičnih formula ili pak neku vrstu mjesečarenja.

Naime, ovi spomenuti rezultati mogu se postići tehnikom treninga HIIT (high intensity interval training) – način vježbanja koji poboljšava kompoziciju tijela i kardiovaskularnog sistema.

Ono što će vam se još dopasti jeste da HIIT ne uključuje bjesomučno vježbanje za željeni rezultat.

HIIT zapravo uključuje trening visokog intenziteta u vrlo kratkom razdoblju, pri čemu nevjerovatne rezultate možete ostvariti u svega 90 minuta vježbanja nedjeljno.

Svemu tome u prilog ide i nauka koja je podržala ovu tezu i raznim studijama je dokazano kako je HIIT učinkovitiji za topljenje masnoća od kontinuiranog vježbanja, kao što je na primjer trčanje.

Korist spomenute tehnike nastupa zapravo nakon što je sam trening završen. Na primjer, kada trčite, vaše kalorije se troše, ali kada stanete, to se zaustavlja, dok je kod HIIT-a suprotno.

Vaš metabolizam velik broj sati nakon treninga radi punom parom, što znači da se vaše kalorije sagorijevaju i dok spavate. Ali, šta zapravo uključuje jedan takav trening.

Ne brinite, nije vam potrebna silna oprema, samo recimo neki park u blizini, stepenice, uzbrdica i razumijevanje same tehnike.  Ključ treninga je, podsjećamo, visok intenzitet.

HIIT trening bi se sastoji od zagrijavanja u periodu od pet do deset minuta kako bi se smanjio rizik od potencijalnih povreda.

Vježbe koje izvodite neka budu u intervalima od 30 do 120 sekundi, dok bi vam i pauze trebale biti u jednakom trajanju. Ukupno vježbanje, koje ne uključuje zagrijavanje i istezanje, ne bi smjelo biti duže od 20 minuta.

Neke od vježbi mogu biti: 400 metara sprint, penjanje uzbrdo, preskakanje preko kutija, preskakanje vijače. Naravno, nemojte zaboraviti i na izdržaj (plank).

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se