Trgovci i poslanici USK: Ko radi boji se gladi

IZVORRTVUSK

Ismet je među brojnim građanima USK-a koji se svakodnevno, poštenim i teškim radom bore za život. S druge strane su domaći političari. U Kantonalnoj skupštini je 30 poslanika i njihova primanja su daleko iznad prosjeka. Primjerice, jedan mjesečni paušal bez dodataka jednak je dvjema profesorskim platama, odnosno pet najnižih penzija u Federaciji.

Znajući da su politička previranja u proteklom periodu dovela do sve rjeđeg zasjedanja Skupštine, s pravom se postavlja pitanje da li poslanici zarade svoju platu.

Primanja su tim više nerealna ako se zna da su poslanici od početka godine održali tek dvije i to vanredne sjednice.

Oni imaju evropska primanja, a vrlo upitne rezultate rada, utvrdili su Centri civilnih inicijativa. U njihovom izvještaju za prošlu godinu stoji da su među najaktivinijim poslanicima Mirvet Beganović, Željko Mirković, Albin Muslić, Farko Hodžić, Sanel Mahić i Rasim Pajić. S druge strane, u Skupštini sjede i poslanici koji u ovom mandatu nisu postavili niti jedno poslaničko pitanje, diskusiju niti su uputili inicijativu. To su Safet Veladžić, Memed Mahmić, Munir Duraković , Samir Muminović i Rasim Kantarević.

Pored primanja u Skupštini, šest poslanika kao delegati u Federalnom Domu naroda godišnje primaju oko 40.000 KM. Na kraju, radili ili ne radili plata će svakog mjeseca biti na računu što nije slučaj sa Ismetom s početka ove priče. Dok on svaku marku dva puta broji, izabrani predstavnici naroda godišnje inkasiraju minimalno 21.000 odnosno 28.000 KM ne računajući sve dodatke. Poslanici su svjesni da i njihova primanja ovise o budžetu o kojem će se raspravljati u petak stoga ne bismo trebali sumnjati u njihov glas ZA budžet.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se